Iványi Gábor: a kormány arra játszik, hogy kifárasszon minket, én pedig már nagyon fáradt vagyok, de annyi erőm még van, hogy ne adjam fel!

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapító lelkésze és az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke fél attól, hogy elvész Magyarország jövője, átalusszuk azt, ami történik, és képtelenek leszünk felkelni, a saját lábunkra állni. Iványi Gáborral a Heti Világgazdaság készített interjút.

“…nem mi csináltuk azt, hanem az csinált minket…”

A lelkész hisz abban, hogy a történelmet nem feltétlenül az ember irányítja, hanem megértünk valamit az Örökkévaló terveiből, és aszerint próbálunk cselekedni:

“Úgy vagyok vele, ahogy Göncz Árpád 1956-tal, amikor azt mondta, nem mi csináltuk azt, hanem az csinált minket. Ezen azt értette, hogy egy adott eseményben így is, úgy is részt lehet venni. Én olyan vagyok, hogy nem megszedni akarom magam, hanem mindenemet odaadni, akkor is, ha nem lesz belőle anyagi hasznom. Jézus azt mondja erre, hogy mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, de lelkében kárt vall? Nekem ezért egyetlen célom van: úgy élni az életemet, hogy ne szenvedjek el lelki károkat, ennek elkerüléséért mindent megadok. És látom a gyermekeimben, az unokáimban, hogy tovább lehet adni a mintát.”

…”krumplit pucol, miközben a Bibliából olvas fel…”

Szóba került, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület összefogott a Budaörsi Olvasókörrel a Dankó utcai hajléktalankonyha felújításáért, szerdánként pedig ő is krumplit pucol, miközben a Bibliából olvas fel:

“Tíz éve élünk hónapról hónapra, ma nem tudom megmondani, hogy augusztus 10-én tudok-e fizetést adni az itt dolgozó ezer embernek, vagy ki tudom-e fizetni a számlákat. Most éppen azt adtam utasításba a munkatársaimnak, hogy ne engedjék a gázórák közelébe a gázművek dolgozóit, ugyanis el vagyunk maradva egy kicsivel.”

“… a kormány arra játszik, hogy kifárasszon minket…”

Egyháza szegény, adományokból él, mindezt a mostani kormányfőnek köszönheti, akivel egykor jó emberi kapcsolatban volt:

“…a pénz Orbán Viktornál van, ugyanis azóta nem fizetnek nekünk kiegészítő támogatást, amióta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget 2011-ben megfosztották egyházi jogállásától. Ha ezt kifizetnék nekünk, futná a gázszámlára, sőt sokkal többre is. Egyértelművé vált számomra: a kormány arra játszik, hogy kifárasszon minket. Én pedig már nagyon fáradt vagyok, érzem az öregség jeleit, de annyi erőm még van, hogy ne adjam fel, eddig is, ezután is szenvedéllyel teszem a dolgom.”

“…Kövér László édesapját is én temettem el…”

Köztudott, hogy Orbán Viktor idősebb gyermekeit Iványi Gábor keresztelte:

“Időnként elgondolkodom, hogy van-e olyan, amit megbántam életem során. Vannak tévedéseim, emberi kapcsolatokban is, de nagy dolgokat nem bánok. A sokszor dühös és meggondolatlan szavakat megbántam, de azt, hogy ügyek mellé odaálltam, soha nem fogom megbánni. A keresztelést sem bántam meg egy pillanatra sem, ma is ugyanúgy megtenném. Ahogyan azt sem bánom, hogy annak idején ezt az utat választottam. Számomra a lelkészség azt jelenti, hogy belemegyek az élet sűrűjébe, az igazi istentisztelet az, ha érdekel, hogy a híveknek van-e mit enniük, van-e cipő a lábukon, van-e szószólójuk a hatalommal szemben. Megjegyzem, Kövér László édesapját is én temettem el, ma sem gondolkodnék azon, hogy megtegyem és megadjam neki és a családnak a végső nyugalmat.”

“…Eddig sem tudtak, és ezután sem fognak tudni annyira megbántani, hogy a lelkészi kötelességemet ne teljesítsem…”

Kitért arra, ha Orbán Viktor vagy bárki más a hatalom környékéről lelkipásztori szolgálatot kérne, legyen szó esküvőről, keresztelőről, vagy akár temetésről, elvállalná, ezt nem tagadhatja meg:

“Eddig sem tudtak, és ezután sem fognak tudni annyira megbántani, hogy a lelkészi kötelességemet ne teljesítsem. Ma azonban már eszükbe sem jutna engem felkérni, szólnának valamelyik udvari főpapnak. Ráadásul engem a miniszterelnök sztálini módszerrel akar kitörölni a múltjából: nyoma se maradjon, kire hallgatott hajdanán. De eszembe jutott valami. Ha egyikőjük megkérne, hogy a lopott házát szenteljem fel, arra nemet mondanék.”

Orbán képmutatása

Elmondta, mit gondol arról, hogy tavaly januárban, vízkeresztkor felszentelték Orbán Viktor új irodáját, a várbeli karmelita kolostort:

“Én ezt nem tettem volna meg. Ugyanis miközben látható tömegek éheznek, Orbán Viktor a dőzsölés szimbólumában tölti mindennapjait, és nem is akar tudomást venni ezekről az emberekről. Ez ugyanolyan képmutatás, mint az, hogy ő kereszténydemokráciának hívja, amiben élünk.”

“…A félelem egyik fajtája a féltés, amiből sok van bennem…”

Alapvetően nem félős típus, de van benne félelem:

“A félelem egyik fajtája a féltés, amiből sok van bennem. Féltő, aggodalmaskodó apa vagyok, miközben féltem az országot is. Félek attól, hogy elvész Magyarország jövője, mert átalusszuk azt, ami most történik, és képtelenek leszünk felkelni és a saját lábunkra állni. Ezzel a félelemmel és keserűséggel fogom tenni továbbra is a dolgom, amíg élek.

koronavírus

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük