Iványi Gábor: derült égből villámcsapásként értesített a NAV, hogy visszaadják a technikai számot, az egyházi 1% újra felajánlható

A Megbékélés Háza Templom legutóbbi online istentiszteletén Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke bejelentette, hogy sok év után az általa vezetett egyház visszakapta a 0444-es technikai számot, vagyis az SZJA egyházi 1%-a újra felajánlható nekik.

Mit jelent ez és mit nem ?

Iványi Gábor elmondta, hogy „a technikai számok bevezetése óta becsülettel kezeltük az SZJA egyházaknak felkínálható 1%-át. Egyházak esetében ehhez az állam hozzátett egy kiegészítést, így a felajánlás majdnem dupláját kapták kézhez.

Azonban mióta kitalálták, hogy vannak az „egyházi tevékenységet végző szervezetek”, amelyek nem egyházak, tehát más kategóriába kerültek, azóta előbbiek részére a kifizetés szünetelt.

A MET Strasbourgban pert nyert a Magyar Állammal szemben,

amiben kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották egyházi státuszától, és jár visszamenőleg a visszatartott pénz. Akkor az állam (nem a tényleges bevallások, hanem az utolsó megkérdőjelezhetetlen év befizetései alapján) visszamenőleg fizetett.

Azonban 2017-2020 között változatlanul nem, arra hivatkozva, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte őket, egyházi státuszunk rendezérésre nem – ami egyébként nem felel meg a valóságnak. Tehát egyházi státuszunk ügye változatlanul nincs rendezve.

Egy idő múlva annyi látszólagos engedményt tettek,

hogy fel lehet kínálni vallási tevékenységet végző szervezetnek is az 1 %-ot, hiszen alkotmánysértő, hogy van olyan hívő ember, aki saját egyháza felé ezt nem teheti meg, és arra kényszerítik, hogy egy másik egyháznak kínálja fel.

Velünk ezt meg is tették, hogy a nekünk felkínált 1 %-ot másnak utalták, pl. az evangélikus vagy a metodista egyháznak.

Ez megint csak elfogadhatatlan lépés volt,

de ki akarták kényszeríteni, hogy mi kérvényezzük vallási tevékenységet végző szervezetként az egy százalékot. Mi viszont ezt azért nem tettük, mert ezzel elismertük volna a döntésük jogosságát. Sőt, egyesületté lefokozva éveket kellett volna várnunk, hogy egyáltalán igényelhetjük ezt az 1 %-ot. Miután többször pert nyertem ellenük a Kúriánál is, a NAV többé nem küldhetett olyan értesítést, hogy nem ajánlhatom fel például én egyházvezetőként a saját egyházamnak az 1%-ot. Ugyanakkor ez nem jelentette azt, hogy az általam megnyert per alapján bárki felajánlhassa azt nekünk.

Most derült égből villámcsapásként értesített bennünket a NAV, hogy visszaadják a technikai számot, azaz az egyházi 1% újra felajánlható lesz.”

Elektronikusan is felajánlható az 1%?

Iványi elmondása szerint „a NAV ezúttal nem fogja visszautasítani. Eddig azzal dobta vissza, hogy nem vagyunk benne az egyházak listájában. Most sem ott, hanem a vallási tevékenységet végző szervezetek között szerepeltet bennünket, kérésünk ellenére, az ő törvényük erejénél fogva, ami elfogadhatatlan.

Státuszunk ügyéért továbbra is harcolunk, de mindenkit arra kérünk szeretettel, hogy kínálja föl nekünk az egy százalékát.

A népszámlálás során is kérni fogjuk, hogy aki jó szívvel teszi, jelöljön be bennünket választott egyházként. Ezért mi nem követelünk olyasmit, amivel az illető nem ért egyet. Tréfásan mindig elmondjuk, hogy

van egyházunknak egy ateista tagozata is, hiszen lehet egy közösséghez tartozni szolidaritásból is, azoknak a céloknak a támogatásával, amelyeket az adott kör igazolhatóan végez.

Nálunk senki nem gazdagodott meg ebből, senki nem jutott ingatlanokhoz

Korábban nyertem Kocsis Máté korábbi nyolcadik kerületi polgármesterrel szemben is, aki Bayer Zsolttal való hazug interjúja közben azt állította, hogy a hajléktalanoknak adott pénzből milliárdos ingatlanvagyont gyűjtöttem. Bíróság előtt kellett kiderülnie, hogy az egész hazugság, ezért neki 300 ezer forintot kellett fizetnie, amit a hajléktalanokra fordítottam. (Külön ügy, hogy első körben 1 millió forintot kértem, de a bíróság másodfokon ezt 300 000 Ft-ra, a minimumra csökkentette, és mivel engem részben pervesztesnek ítélt, nekem is fizetnem kellett.)”

Technikai információ

„A nevünk Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, a technikai szám pedig 0444.

Nem magyar, hanem magyarországi, mert nemcsak magyar nemzetiségűek tartoznak Magyarországhoz. Az evangélium örömüzenetet jelent, a testvérközösséget nem kell magyarázni, hiszen minden ember a testvérünk, még ha vannak jó és rossz testvéreink. A MET mindenkit szeretettel vár, és szolgálja azokat, akiknek nincsen segítőjük. Aki minket támogat jó helyre küldi azt a pénzt, amiből másképpen stadion vagy más értelmetlen tevékenység támogatása lenne, ugyanis ez visszakerülne az államhoz, hogy újra elherdálja vagy zsebre vágja.”

Az elmúlt évek papíralapú felajánlásaival mi lesz?

„Sajnos semmit nem tudok erről, de természetesen el kell érnünk, hogy a hatóság igazolja ezeket a felajánlásokat. Tény, hogy mivel nagyon megnehezítették a dolgot, az elmúlt évek felajánlásai elenyészőek, hiszen sokaknak nehézkes volt papíron, postai úton megtenni, nem bátorította erre őket a munkahely sem.”

Őket ajánlja a felajánlók figyelmébe?

„A MET mellett egyesületként megjelölhetik az Oltalom Karitatív Egyesületet is, így kétszer 1 %-kal támogathatnak bennünket.

A MET és az Oltalom vállvetve végez utcai szociális munkát, hajléktalan ellátást (kórházzal és ambuláns ellátással), szegény és sajátos oktatási igényű gyermekek nevelési és oktatási intézményét tartja fenn, valamint a Wesley János Lelkészképző Főiskolát. Öt idősotthonunk van, egyikbe se kell beugrót fizetni, és bárkit felveszünk, amíg hely van. Az Oltalom Karitatív Egyesület adószáma: 19010409-1-42″

Forrás

Háttér….

Lajsz

One thought on “Iványi Gábor: derült égből villámcsapásként értesített a NAV, hogy visszaadják a technikai számot, az egyházi 1% újra felajánlható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük