Iványi Gábor egyháza újabb 95 milliót bukik az EMMI miatt, ami szerint a pandémia okozta kárenyhítésre kell a pénz – Hol van most és mit szól ehhez Azbej Tristan?

Az EMMI ismét 95 millió forintot vesz el a következő tanévben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott köznevelési intézményektől. Ezáltal veszélyezteti közel 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, és a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását. A MET a bevett egyházaknak járó kiegészítő támogatást szeretné megkapni – közölte honlapján a felekezet.

Hol van most és mit szól ehhez Azbej Tristan,

nemzeti kormányunk üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, aki olyan vehemensen áll ki a megrongált templomok helyreállításáért, ha lehet minél messzebb országhatárunktól, eddig szó nélkül ment el a Magyarországi Evangéliumi testvérközösség ellehetetlenítése mellett.

Maruzsa Zoltán államtitkár 2021 júniusának elején tájékoztatta a közösséget

arról, hogy a következő tanévre a minisztérium a köznevelési feladatainak ellátásához nyújtott költségvetési támogatáson túl nem köt többlettámogatást biztosító köznevelési szerződést a MET-tel.

A MET úgy véli, ezzel csaknem 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyerek iskoláztatását, továbbá a velük foglalkozó mintegy 500 fő állását veszélyeztetik.

A 2012. évi egyházi törvény értelmében

az Iványi Gábor vezette MET elveszítette a korábbi egyházi státuszát, s egyesületté kellett volna alakulnia, az Alkotmánybíróság azonban a 6/2013 (III.8.) számú határozatában Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a státusz elvesztését, kimondva, hogy az egyesületi átalakulás nem kényszeríthető ki, a korábbi egyházak pedig nem veszíthetik el a státuszukat. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2014-ben kimondta, hogy hogy az egyházi törvény az Emberi Jogok Európai Egyezményébe ütközik, ezért a magyar államnak kártérítést is kellett fizetnie az egyházi státusz elveszítéséből adódott károk kompenzálása címén.

A közösség egyházi státusza azonban azóta is rendezetlen, mivel az országgyűlés 2014-től 2019-ig nem tűzte napirendre az ügyet, továbbá mert az egyházi törvényt többször módosították, a bíróság pedig nem döntött érdemben.

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint

A 2021/22-ES TANÉVTŐL KEZDŐDŐEN A MET SEMMILYEN TÖBBLETTÁMOGATÁST NEM KAPNA.

A gyülekezet két iskolájában zajlik szakképzés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Építőipari, vendéglátó, szépészeti, erdészeti, mezőgazdasági és szociális ágazatokban képeznek szakembereket, szakmával rendelkezőknek pedig két éves érettségi felkészítő tanfolyam is van.

A MET-tel az első köznevelési szerződést még öt évre kötötték a költségvetési törvény szerint járó támogatással, 2017 óta azonban évente megújítandót kötnek, 2019 óta pedig felső határt is szabtak a támogatott gyerekek számának. Emellett , jelentősen csökkentették a támogatási összeget, ami így már csak körülbelül a fele a költségvetési törvény szerinti támogatásnak, maximum 1900 tanuló és 100 000 forint/év, azaz 190 000 000 forint volt ez az összeg.

A 2020/21-es tanévben tovább csökkentették a támogatást, már csak 95 000 000 forintot kaptak intézmények.

Példa arra, amiből lehetett volna spórolni pandémia-ügyben

Kapcsolódó

 

iványi

One thought on “Iványi Gábor egyháza újabb 95 milliót bukik az EMMI miatt, ami szerint a pandémia okozta kárenyhítésre kell a pénz – Hol van most és mit szól ehhez Azbej Tristan?

  • Van itt pénz mindenre, hatástalan kínai vakcinára, még stadionokra, vadászati kiállításra, fittyfenére, de amire áldozni kéne, arra nincs. A pitiáner gyerekes bosszú orbánban még mindig működik, és egy olyan embert sújt vele, aki olyan gyerekek ellátását, oktatását végzi, akikről orbán szívesen elfelejtkezne, a magatartás-zavaros, árva, és egyéb okból hátrányos helyzetű gyerekek. Remélem, Iványi Gábor kitart, reméljük, jövőre változik a helyzet, és a maffia- kormány oda kerül, ahova való, a süllyesztőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük