Kerítésen innenOrosz-ukrán háború

Iványi Gábor: nem lehet Putyinnak szurkolni és közben úgy tenni, mintha eleget tennénk az uniós kötelezettségeinknek

Iványi

„Együtt dobban a szívünk azokkal, akik Oroszországban mondják ki, hogy ez egy esztelen, elfogadhatatlan, embertelen háború” – jelentette ki a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, azon a demonstráción, melyet még szeptember 6-án tartottak az orosz nagykövetség Andrássy úti épülete előtt.

A „Békét Ukrajnának! Békét az orosz népnek!” nevű eseményt az Új Alternatíva Párt szervezte

A Népszava beszámolója szerint Iványi Gábor azt hangoztatta, szeretnénk azok közé tartozni és azok nevében szólni, akiknek fáj ez a szörnyűség és megrendültek amiatt, mert „olyan sok ember hajlandó vakká és tisztességtelenné lenni ebben a konfliktusban, nem hajlandó”, s nem tudja kimondani azt hogy itt nem két, egymással torzsalkodó hadsereg áll egymással szemben.

Az egyik oldalon egy kisebb nép vívja élet-halál harcát egy agresszorral szemben, aki nem tiszteli mások alapvető jogait – fogalmazott.

Hozzátette, ha az a béke ára, hogy Ukrajna tegye le a fegyvert, akkor abból nem béke, hanem durva elnyomás és terror lesz. 

„Mi most azért emeljük fel a szavunkat itt ezen a helyen, hogy aki elkezdte ezt a háborút, az fejezze be! Nincs erre semmiféle indoka megmagyarázható és elfogadható érve”

– jelentette ki, sürgetve, hogy Oroszország fizessen elégtételt Ukrajnának.

Iványi Gábor úgy látja, nem lehet Putyinnak szurkolni és közben úgy tenni mintha eleget tennénk az uniós kötelezettségeinknek, mert ez nem így van. 

„Szégyelljük magunkat azért, hogy árulói vagyunk ennek a rendszernek és a világos és egyértelmű uniós állásfoglalással és elvárásokkal szemben egy sajátos utat akarunk járni.”

Szerinte az egészen nyilvánvaló, ebből nem az országnak van haszna, legfeljebb „egy-két árulónak”. Éppen ezért mindenkit arra kér, ne beszéljen mellé, ne mondjon hazugságokat, tegye szóvá ebben a kérdésben az igazságot.

Jelezte, ugyan lehet kifogást emelni a nagyhatalmak helyezkedésével kapcsolatban, de ebben a helyzetben Oroszországot egyértelmű háborús felelősség terheli. Isten áldja meg az ukrán népet, s mindazokat, akik felelősséget vállalnak – zárta beszédét Iványi Gábor.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A demonstráción meglehetősen kevesen voltak, lényegében egy tucatnyian tüntető jelenhetett meg. 

Ami igazán szomorú, hogy a magyar médiában alig érte el az ingerküszöböt ez a tüntetés