Iványi Gábor visszavágott Semjénnek - Városi Kurír

Sorting by

×

Iványi Gábor visszavágott Semjénnek

Minden alapot nélkülöző közönséges sértegetés – a lelkész így minősítette KDNP-s miniszterelnök-helyettes kijelentését, amely egyházát visszaélésekkel hozta összefüggésbe.

Hirdetés

Semjéni vádak özöne

Mikor szüntetik meg végre az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elleni jogsértést? – kérdezte Szabó Szabolcs LMP-s parlamenti képviselő a közelmúltban Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettestől.

Semjén vádak özönével válaszolt. Iványival szemben kifogásként említette, hogy a lelkész „sátáninak” nevezte a kormány politikáját, „folyamatosan gyűlölet szítására alkalmas politikai megnyilatkozásokat tesz”, ugyanakkor Béke Nobel-díjra (értsd: Nobel-békedíjra) jelölte a „hazánk biztonságát és jövőjét veszélyeztető” Soros Györgyöt.

KDNP-s elképzelés az egyházi törvényről

Most Iványi Gábor fejtette ki véleményét Semjén állításairól. Nyílt levelében kitért rá: a KDNP a rendszerváltás óta buzgólkodott azon, hogy olyan egyházi törvényt erőltessen keresztül újra a parlamenten, amilyen a második világháborúig létezett, de már akkor is a XIX. század előtti idők állapotait konzerválta, a kiváltságosok számára privilégiumokat tartalmazott.

Ez a lehetőség akkor jött el számára, amikor a Fidesz árnyékában kormányzati tényezővé válhatott. Bár a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) mindenben megfelel a törvényi előírásoknak, korábbi egyházi jogállását máig nem kapta vissza. A MET ellen idestova hét éve folyik a méltatlan eljárás – konstatálta Iványi Gábor, aki igaza alátámasztására felidézte az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság megállapításait, valamint az Emberi Jogok Európai Bírósága (a kormányra nézve elmarasztaló) ítéletét.

Az igazi politikai gaztett

Soros György – hangsúlyozta a lelkész – hatalmas összegeket fordított a szegények és szükségben lévők megsegítésére is. Őt kiszemelni közellenségnek, gyűlöletkampányt indítani ellene, lejáratására arcképével teleplakátolni az országot, „ez igazi politikai gaztett”.

Minden alapot nélkülöző közönséges sértegetés – Iványi Gábor így minősítette Semjén Zsolt kijelentését, amely egyházát visszaélésekkel hozta összefüggésbe. Visszautasította azt a vádat is, hogy egyháza csak az „egyházi kiegészítő normatíva érdekében” vett volna át intézményeket. Aki ismeri, hogy milyen körülmények között működnek a szegényeket felkaroló iskoláink, az pontosan tudja, ez az állítás milyen hamis és alaptalan – írta a lelkész. Mint az emberi jogok, az örök bibliai mérték, és a demokratikus alapelvek mellett végleg elkötelezett szabad polgár és egyházvezető, töretlenül reménykedem abban, hogy egyszer Magyarországon is eljön a béke és a jogszerűség diadala. Amíg erőmből telik, a jövőben is ezért fogok küzdeni – zárja nyílt levelét Iványi Gábor.

Várhatóan uniós eljárás lesz

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) jelentése – sok egyéb mellett – a vallásszabadság korlátozását, az egyházak elismerésének önkényes, politikai kritériumait, az egyházi törvény alkotmányellenesnek bizonyult rendelkezéseinek hatályban tartását is bírálta. Márpedig a jelentés nyomán – az úgynevezett 7-es cikkely alapján – várhatóan uniós eljárás indul Magyarország ellen.

(Forrás: Népszava)

Iványi Gábor: ki kéne végre keveredni a félelem alantas sarából

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.