Jakab Ferenc virológus: gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe

Nagyon rossz irányba tendál a járvány – mondta a “Beszélgetés a koronavírus-járvány aktuális, legégetőbb kérdéseiről” című online beszélgetésben Jakab Ferenc pécsi virológus, akit tavasszal neveztek ki a kormány által létrehozott koronavírus-kutatócsoport, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport élére.

“Ahogyan az megjósolható volt, sajnos a halálozások száma elkezdett emelkedni

Azt szokták ennek kapcsán mondani, hogy az esetszám növekedése után 4-5-6 héttel fut fel a halálozások száma.”

A fiatal korosztályról egyre inkább kezd átterjedni a fertőzés az idősebb korosztályra

A fertőzöttek átlagéletkora már 41 év a néhány héttel ezelőtti 30 év körüli átlagértékről

– mutatott rá. Csúszik a járvány az idősebb és veszélyeztetett korosztályok felé – figyelmeztetett. Azt is elmondta, hogy a hazai tesztkapacitások végesek és lassan kimerítjük a tesztkapacitások maximumát. Összességében úgy fogalmazott, hogy nem jó irányba mennek a dolgok.

Magyarország a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolódott a héten

a különböző nemzetközi összehasonlításokban, ami mutatja, hogy nagy a probléma – magyarázta a virológus, aki azt kérte, hogy a járványügyi intézkedések betartásával közösen próbáljuk meg lassítani a járvány terjedését.

Megállítani nem fogjuk tudni, de ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor az egészségügyi kapacitásainkat nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni

– hívta fel a figyelmet.

Veszélyben az idősek

Nem látjuk, hogy a járvány most csúcsosodna, vagy elérne egy platót, a számok emelkednek – tette hozzá. A kilátásokról szólva megjegyezte, hogy a következő 1 hónapban tovább fog növekedni a fertőzöttek száma és ami szomorú, hogy a koreloszlás eltolódik az idősebb korosztály felé. Ebből kifolyólag súlyosbodnak a megbetegedések, több lesz a kórházi ápolás, sajnos több ember fog lélegeztetőgépre kerülni és több lesz az elhalálozás is – vetítette előre.

Félő, hogy a járvány be fog robbanni az idősek otthonába és a szociális intézményekbe

– mondta.

Kritizálta az október elsejétől bevezetett, kötelező iskolai lázmérést is,

„sem szakmailag, sem járványügyileg nincs semmi értelme, irreleváns döntés”.

  • a fertőzöttek, főleg a gyerekek, sokszor nem lázasak,
  • a tünetmentesek nem lázasak,
  • és a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban is továbbadhatják a vírust.

Ha a szülő felelősen viselkedik, úgysem viszi be a gyerekét betegen az iskolába, máskülönben adhat neki egy lázcsillapítót is. Így viszont „ott fog tolongani maszk nélkül” több száz gyerek a hidegben, „és a tünetmentesek gyönyörűen meg fogják fertőzni egymást, miközben arra várakoznak, hogy lecsipogtassák teljesen feleslegesen a sapka alól kibújtatott homlokukat”.

Már nem számítanak úgy a szakértők

Jakab Ferenc nem először figyelmeztet, hogy komolyan elszabadult a járvány az országban. Két hete egy pécsi beszélgetésen a halálozások növekedését jósolta, ami azóta be is következett. Rajta kívül más, akár a kormánynak elemzéseket készítő kutatók is veszélyesnek látják a helyzetet (például Röst Gergely matematikus), de a tavaszi időszakhoz képest most kevésbé hallgatnak a tanácsaikra.

liska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük