Petícióval Kocsis Máté ellen – egyre nő a támogatók száma

A Budapest 6-os számú, egyéni országgyűlési választókerületében (OEVK) a józsefvárosi és ferencvárosi állampolgárok nyílt levelet intéztek az ellenzéki képviselőjelöltekhez, mert nem szeretnék, hogy Kocsis Máté Józsefváros polgármestere „képviselje” őket.

Az egyik megszólított ellenzéki jelölt Jakabfy Tamás (LMP) úgy fogalmazott, hogy bár a DK-s jelölt vezet előtte, ha mindenki indul, viszont ha esetleges visszalépések után az egy egy elleni küzdelmeket nézzük, akkor ő már jobban teljesít.

A nyílt levelet Nádori Lídia műfordító tette közzé vasárnap reggel, az első 27 csatlakozó aláírásával. Azóta folyamatosan nő a petíciót támogatók száma.

Nyílt levél

Ara-Kovács Attila (DK)
Baranyi Krisztina (Együtt)
Cseh Katalin (Momentum)
Dúró Dóra (Jobbik)
Jakabfy Tamás (LMP)

Budapest 6-os számú választókerületének ellenzéki egyéni képviselőjelöltjeihez
Budapest, 2018. március 18-án, három héttel a választások előtt

Tisztelt Képviselőjelöltek!

Mint bizonyára Önök is tudják, a kormányváltást akaró választók évek óta egyre növekvő elégedetlenséggel figyelik a demokratikus ellenzéki erők szétforgácsolódását és ezzel párhuzamosan a Fidesz-KDNP mint kormányzó pártalakulat lebonthatatlannak tűnő túlhatalmát. Mély aggodalommal tölt el bennünket, hogy az ellenzéki pártok, minden szándéknyilatkozat ellenére, még mindig nem fogtak össze. Külön-külön jelölteket indítanak a választókörzetekben.

A kormányváltást fontosnak tartó választók többsége tanácstalan.

Alulírottak, Budapest 6. választókerületében élő, dolgozó, itt vállalkozást, üzletet működtető polgárok ezúton tisztelettel arra kérjük Önöket, mint a választókerület egyéni képviselőjelöltjeit, hogy haladéktalanul egyeztessenek egy közös jelölt megnevezéséről és a többiek koordinált visszalépéséről!Továbbá arra kérjük Önöket, a koordináció során vegyék figyelembe a Közös Ország Mozgalom megbízásából készült felmérés eredményét, mert – minden esetlegessége mellett – még mindig ez a felmérés szolgál a legmegbízhatóbb adatokkal.

A polgárok tisztelete és bizalma a legtartósabb politikai tőke

Tisztában vagyunk vele, hogy ez nehéz döntés. Azt is tudjuk, hogy a mandátum lehetőségéről való esetleges lemondás ellentmond az Önök tiszteletre méltó politikai ambícióinak. Kérjük, ezzel együtt fontolják meg kérésünket! Ha most, az esélyeket latolgatva, egy jelölt kivételével visszalépnek és erősítik a legesélyesebb jelölt mandátumhoz jutását, azzal mindannyian kivívják az itt élő, kormányváltást akaró választók maximális tiszteletét és bizalmát. Márpedig a polgárok tisztelete és bizalma a legtartósabb politikai tőke.

A megszólított jelöltek közül Jakabfy Tamás (LMP) válaszolt. Levelében elsőként arról ír, hogy „Először arra szeretném ráirányítani a figyelmet, hogy egyetlen visszalépésnek is országos politikai relevanciája van, nem pedig helyi ügy. Ilyen módon a kérdésben elsősorban (sajnos) nem a helyi jelöltek, hanem a pártközpontok illetékesek. A pártközpontok megegyezésének hiányában visszalépések extrém esetektől eltekintve nem lehetségesek.”

Majd így folytatja: „ha egy győzelem Gyurcsány-Jobbik-MSZP-LMP kormányt jelentene egy 49%-os Fidesz ellenzékkel, akkor a kibékíthetetlen politikai különbségek miatt borítékolható a gyors összeomlás, és a Fidesz visszatérése kétharmaddal.

Harmadsorban, tanácsukat már megfogadtam a Közös Ország Mozgalom kutatásával kapcsolatban, hiszen nem áll rendelkezésemre ennél jobb felmérés. Ebből az olvasható ki, hogy bár a DK-s jelölt vezet előttem, ha mindenki indul, viszont ha esetleges visszalépések után az egy egy elleni küzdelmeket nézzük, akkor én már jobban teljesítek. Az LMP ugyanis egy integratívabb, sokkal kevésbé megosztó erő, nagyon erősek vagyunk másodlagos preferenciákban, jobban begyűjtjük a proteszt szavazatokat is.

Jakabfy Tamás még hozzátette: „Ha a Jobbik 106 helyen indul, akkor az LMP is ki fog tartani a 106-os stratégiája mellett, mert nincs értelme feladni identitásunkat egy bizonytalan és esélytelen közötti valószínűségű országos győzelemért. A 2014-ben elbukott sémának most sincs esélye, ez nekem is meggyőződésem, és ebben 100%-ig osztom pártunk központi álláspontját.

Jakabfy amúgy érdekes kampányt folytat

Jakabfy Tamás legutóbb a DK-s jelölt Ara-Kovács Attilának szólt be a facebookon, aki egy fényképet osztott meg a Rosenstein Vendéglőből. Az LMP-s jelölt azzal replikázott, hogy „Nyilván jó étterem, de nem lehet, hogy kicsit elrugaszkodik a néptől? A legolcsóbb leves: 1.400 Ft, lecsó 1.800 Ft, a legolcsóbb halétel 2.200 Ft, a legolcsóbb vadétel 3.500 Ft, a legolcsóbb szárnyas étel (brassói) 3.200 Ft, sertésből az alja 3.500 Ft. A honlapjukon leellenőrizhető.”

A legesélyesebb ellenzéki jelölt: Ara-Kovács Attila

A taktikaiszavazas.hu kimutatása szerint viszont ebben a választókerületben egyértelműen az MSZP-Párbeszéd által is támogatott DK-s jelölt, Ara-Kovács Attila a legerősebb (26.7%), aki még akár visszalépések nélkül is megszorongathatja Kocsis Máté fideszes polgármestert.

Nem beszélve arról, hogy Gyurcsány Ferenc éppen március 15-én léptette vissza Tóth Zoltán választási szakértőt Szél Bernadett LMP társelnök körzetéből, ám a gesztusból vasárnapra egy viharos, a személyeskedést sem nélkülöző ellenzéki tárgyalás kerekedett. Lásd Vágó Gábor italozással vádolta meg Gyurcsányt.

Visszatérve a budapesti 6. OEVK-ba, totónyelven szólva, többesélyes a dolog. Miközben mindenki azt várja, hogy a legerősebb ellenzéki jelölt, Ara-Kovács javára lépjen vissza akár az LMP, az Együtt és a Momentum jelenleg még állva lévő kandidálója is, az is könnyen megeshet, hogy Szél Bernadett Jakabfy Tamást nem a „demokratikus ellenzék”, hanem a Jobbik javára lépteti vissza, ami bebiztosíthatja Kocsis Máté győzelmét.

Rossz hír Jakabfy számára, hogy akár így, akár úgy, neki itt véget ért az országos politikai karrierje.

Az LMP összenő amivel összetartozik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük