Ha eddig energiahiszti volt, most jön az energiasokk: a januári fogyasztásról decemberben kiküldenek befizetendő előlegszámlát

Mielőtt a szívéhez kapna bárki, vagy rándítana egyet a vállán és újságírói túlzásnak tartaná a címben leírtakat, itt vannak a konkrétumok: a versenypiaci ügyfelek, vagyis a vállalatok új tőzsdei áras gáz-, és áramszerződései esetén a fizetés két hónappal előre került. A januári fogyasztásról már decemberben kiküldenek egy előlegszámlát a szolgáltatók. Ezen egy becsült összeg szerepel, amit be kell fizetni, majd január végén érkezik a végszámla, amely a különbözetet tartalmazza.

Hogy miként érinti ez a “nép egyszerű gyermekét”?

Azt aránylag egyszerű kiokoskodni, hogy ha az előállítás költsége megnő, azt minden bizonnyal a végfelhasználó, tehát Ön, meg én, meg mindannyian fogjuk kifizetni. Ennek fényében érdemes olvasni az alábbiakat.

Eddig csak energiahiszti volt, az igazi sokk a napokban érkezik

– nyilatkozta a 24.hu-nak Gaszt Attila iparszakértő. A szerszám- és alkatrészgyártással, műanyagfröccsöntéssel foglalkozó, érdi GIA Form ügyvezető-tulajdonosa arra utalt, hogy számos vállalkozás

most szembesül a brutális számlákkal, a januárra leszerződött energiamennyiség árával, amelyet majd utólagos elszámolás keretében korrigálnak a valós fogyasztástól és a tőzsdei ártól függően.

A versenypiaci ügyfelek, vagyis a vállalatok új tőzsdei áras gáz-, és áramszerződései esetén a fizetés két hónappal előre került.

A januári fogyasztásról már decemberben kiküldenek egy előlegszámlát a szolgáltatók. Ezen egy becsült összeg szerepel, amit be kell fizetni, majd január végén érkezik a végszámla, amely a különbözetet tartalmazza.

Szerinte a mostani szituáció nehezebb, mint a világjárvánnyal megjelenő káosz

„Azt egyetlen ügyfelünk sem várhatja el, hogy veszteséggel gyártsunk, mert akkor nem sokáig maradunk nyitva”

– hangsúlyozta Gaszt, aki azt is elárulta, a termékek árában az energia eddig 3-5 százalékos szerepet játszott termékportfóliótól függően, ez most megnégyszereződött. A vállalat éppen ezért diverzifikáltan emel árat, hiszen

bizonyos termékeknél csak 4-5 százalékos pluszt jelent az energia drágulása, másnál viszont akár 40-50 százalékot.

Orbán “22-es csapdája”….

A megemelkedett rezsiköltségek és az elszabaduló élelmiszerárak ellensúlyozása, továbbá a szakképzett munkaerő megtartása érdekében szükségszerű bért emelni. Ha viszont egy vállalatnak a megemelt bérek mellett a törlesztőrészleteket is utalnia kell ebben a helyzetben, könnyen előfordulhat, hogy nem marad pénze a megemelkedett energiaszámlák kifizetésére, ennek következtében lekapcsolják a hálózatról, azaz kénytelen beszüntetni a gyártást és szállításképtelenné válik, rosszabb esetben tönkre is megy.