Janza Kata: “Stockholm-szindrómás társulat voltunk sokáig utána” – még egyszer a KERO-ügyről

Kerényi Miklós Gábort  a Metoo kampány idején vették elő  zaklatási-ügyei miatt. Az Operettszínház április végén rúgta ki a volt művészeti vezetőt. Kirúgása után Kerényi „Áldozatok” címmel reagált az esetre, azt írta, szerinte azért rúgták ki, mert hosszú hónapok után a nyilvánosság elé lépett, és reagált a szerinte „alaptalan rágalmakra” (Maros Ákos színész névvel és arccal elmondta, Kerényi vállfával elverte a fenekét). 

Vizsgálatot indítottak az ügyben ellene és a színházon kívül az iskolából is elküldték, ahol tanított. A történet azért került újra elő, mert Janza Kata Kadarkai Endre Világtalálkozó című, a Klubrádió futó műsorának  vendégeként őszintén kitálalt arról, hogy milyen volt Kerényi Miklós Gáborral dolgozni.

“…hogy mit érzett a szinésznő KERO távozásakor…?

“Egy Stockholm-szindrómás társulat voltunk sokáig utána”

– mondta Kata. Kifejtette, hogyha van egy mester, akinek mindent köszönhet, akivel ragyogó karriert csinált, akkor a felmondás ilyen esetben,  megfontolandó. Hozzátette, hogyha olyan sérelem érte volna, akkor gondolkodás nélkül feláll. Pont addigra fáradt el, mire vége lett és Kerényi távozott az Operettből.

Janza kétszer is kvázi felmondott az Operettszínházban, miután Kerényi Miklós Gábor megalázta őt a társulat előtt. A színművésznő először szóban intett búcsút KERO-nak, aki egy óra múlva felhívta őt, hogy beszéljék meg, másodszorra pedig levélben írta le neki a gondolatait, ám mindkétszer el tudták simítani a nézeteltéréseiket.

Kata hosszú idő után egyszer újra dolgozott a rendezővel, ám akkor már az egykori színházigazgató teljesen másképp viselkedett. A színésznő elmondta, hogy

ő és a társulat úgymond a “rabjai” lettek ennek a vezetési stílusnak, hiszen hittek benne.

Janza és Kadarkai az Operettszínház másik botrányáról is beszéltek,

a nőkkel szembeni megalázó nyilatkozatokról, ami valamilyen szinten a zaklatást is kimerítette. Kata elmondta, hogy ez hozzájuk később jutott el. Elmondta, hogy a színházban van az úgynevezett igazgatósági szint, de aki ritkábban járt arra, az nem tudhatott a történtekről.

Nem látta reális esélyét annak, hogy ebbe bele tudnak szólni és avatkozni, addigra pedig a társulat már szeretett volna nyugodtan dolgozni, majd később végül a kivizsgálást is szorgalmazták.

Az interjú 30. percétől hallhatók a fent leírtak.

Forrás

vakcinátus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük