Sorting by

×

Járványveszély a házikedvencek között – Jön a koronavírus

Az új koronavírussal fertőződött házikedvencek esetében is kimutatták brit kutatók, hogy a társállatoknál is felléphet szívizomgyulladás (miocarditis) a Covid-19-ben szenvedő emberekhez hasonlóan.

Pozitív teszt eredmények

A Veterinary Record című állatorvostudományi folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók bemutatták azokat az eseteket, amelyekben legelőször azonosították a SARS-CoV-2 először Nagy-Britanniában megjelent alfa variánsát (B.1.1.7.). Két macskának és egy kutyának lett pozitív a PCR-tesztje, illetve két másik macskánál és egy kutyánál mutattak ki antitestet vérükben kettő-hat héttel az után, hogy szívbetegséget diagnosztizáltak náluk.

Emberről állatra?

Ezen állatok esetében több gazdánál lépett fel légzőszervi betegség hetekkel az előtt, hogy állatuk beteg lett, vagy pozitív lett a Covid-19-tesztje – olvasható a Phys.Org. tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
Minden állatnál fellépett heveny szívbetegség, köztük súlyos szívizomgyulladás.

Luca Ferasin állatorvos, a tanulmány vezető szerzője:

“Tanulmányunk bemutatja a Covid-19 alfa variánsával megfertőződött macskák és kutyák első eseteit, és nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok is megfertőződhetnek a SARS-Co-V-2 vírussal. Bemutattuk a súlyos szívrendelleneségek jellemezte atipikus klinikai tüneteket, amely jól ismert komplikáció a Covid-19-ben szenvedő emberek esetében, de háziállatok esetében még soha nem írták le”

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy háziállatok esetében viszonylag ritka betegség a Covid-19 és megfigyeléseik szerint a fertőzés emberről terjedhet állatra, nem pedig fordítva.

Gazda és a házikedvencek

A COVID-19 kitörése félelmet és bizonytalanságot okozhat az állattartók körében, amely jelentős veszélyt jelenthet a társállatok jólétére nézve, mivel egyes tulajdonosok túlzottan aggódnak amiatt, hogy a háziállatok elkaphatják vagy terjeszthetik a vírust – az itt közölt információk is mutatják, hogy nem egy jelentős problémáról van szó, ám fontos az odafigyelés és tudatosság. Minden a társállatok jóléte ellen irányuló cselekedet vagy azok elhagyása bűncselekménynek minősül. A rendelkezésre álló adatok alapján rendkívül alacsonynak tartják – írta éppen egy éve a Virológia Pécs.

Kapcsolódó

Házikedvenceket áldottak meg egy madridi templomban

házikedvencek

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.