Jég velük! A nigériai női csapat esélyesnek tartja magát

Az, hogy lesz-e orosz bobversenyző Phjongcshangban egyelőre még kérdéses, az viszont már biztos, hogy a nigériai női csapat indulni fog. És a jamaikai is!Akinek most a „Jég veled” című film ugrik be, annak igaza van – de lássuk, a valóságban hogyan is állnak a helyezések?

Hát először is, a nigériai női csapatnak sikerült elérni a kvalifikációs határt. Ezt a szintet kell tartaniuk január 14-ig, és akkor biztosan indulhatnak a téli olimpiai játékokon. Persze, szó sincs a naiv filmek világáról, a csapat tagjai – Seun Adigun, Ngozi Onwumere, és Akuoma Omeoga – mind tapasztalt sportolók, annyira, hogy Suen Adigun 2012-ben, a londoni nyári játékokon még gátfutásban képviselte hazáját, de társai sem nyeretlen kétévesek, mindannyian kiváló atléták voltak korábban.

És biztosak abban, hogy ha indulhatnak, el is érnek egy dobogós helyezést, elvégre, ahogy Adigun fogalmazott: „Az olimpián mindenki azért indul, hogy az első három közé jusson”.

Most a világranglista negyvenedik helyén állnak a lányok, ez már maga a kvalifikációs szint, és ha tekintetbe vesszük, hogy az orosz versenyzők, például a tizedik helyen álló Nagyezsda Szergejeva, a tizenharmadik helyet tartó Alekszandra Rogyionova és a harmincadik helyezésű Ljubov Csernyik kimaradhatnak esetleg, belátható, hogy innen csak felfelé vezet már az út, állhatnak ők még minden erőfeszítés nélkül a harminchetedik helyen is.

Phjongcshangban jamaicai bajnok is indul az aranyért

Azonban nem árt vigyázni, mert indul Phjongcshangban jamaicai bajnok is az aranyért: a huszonhetedik helyet biztosan őrző Jazmine Fenlator-Victorian. És azt, ha máshonnét nem, a filmből tudjuk, hogy a napfényes Jamaicában erős hagyományai vannak a bobszánkónak. Különben az tény, hogy a legendás jamaicai csapat 1994-ben valóban tizennegyedikként végzett Lillehammerben. De 1998-ban, 2002-ben és 2014-ben is elérték a kvalifikációs szintet, Szocsiba a kettes bobcsapat jutott ki.

Esély ugyan nincs rá, de nagyon-nagyon mosolyognék, ha mind Nigéria, mind Jamaica Phjongcshangban dobogós helyezést érne el.

A harmadik érmes válogatott már nagyjából mindegy is, ez is világcsoda lenne – de ne nevessünk.

Nem az-é a sport, hogy legyőzzünk minden akadályt, legyőzzük saját magukat is, és szívós edzésmunka után összemérjük képességeinket a sporttársainkkal?

Ezek a csapatok aránytalanul több nehézséggel kell megküzdjenek, mint németek vagy a kanadaiak.

Megérdemelnék az érmet, ha sportszerűen nézzük a dolgokat.

Csak ahhoz győzni is kell – drukkoljunk nekik!

Szele Tamás

Sport MindigVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük