Jégeső és erős szél: riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent,

emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. A riasztások által érintett területeket, járásokat az alábbi hivatkozáson elérhető, folyamatosan frissülő térképen követhetik nyomon. Amennyiben az OMSZ visszavonja az ország területéről az elsőfokú riasztást, vagy másodfokú riasztást ad ki, arról újabb közleményben számolunk be.

Forrás: atv.hu/katasztrofavedelem.hu

Szombat este, a déli országrészben előfordulhat szórványosan zápor, illetve zivatargóc, míg az ország túlnyomó részén napos, nyugodt idő a jellemző. Éjjel derült, a déli térségben eleinte gyengén felhős, majd ott is derült időre van kilátás. Mérsékelt, nyugaton, időnként kissé élénkebb É-i szél fúj.

Vasárnap szikrázó napsütés, derült, meleg idő, nagyon erős UV-sugárzás várható. Délután gyenge gomolyfelhőzet adhat időszakos árnyékot. A nyugati országrészben időnként még megélénkül az É-i szél, másutt gyenge marad a légmozgás. Éjjel országszerte szélcsendes, nyugodt, derült idő várható.

Felborult egy vitorlás a Balatonon

A szombat délután Balatonfüred közelében felborult katamaránról az Index olvasója készített fotót, amelyről rögtön érdeklődött is a portál az illetékes szerveknél. Megkeresésükre a balatoni vízirendészet azt a tájékoztatást adta, miszerint egy manőver teljesítése közben történt a baleset a hajóval, valószínűleg a boruláshoz kormányosi hiba vezetett.

A fedélzeten hatan tartózkodtak, de személyi sérülés szerencsére nem történt, ahogy a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság mentésére sem volt szükség, mivel saját kísérő és mentőmotorosa volt a felborult katamaránnak, amely azonnal beavatkozott a baleset után.

Legvalószínűbb folytatás

Hétfőn nagyon meleg, alapvetően napos időre van kilátás fokozódó fülledtséggel és délután ismét szaporodó gomolyfelhőkkel. Este, éjjel hidegfront érkezése körvonalazódik északnyugat felől. Szélerősödéssel és elszórtan, már a késő délutáni óráktól kezdődően kialakuló, esetenként heves zivatarokkal kell számolni. Éjjel viharos széllel, zivatarokkal, kiadós esőkkel tör be a front.

Kedden az ÉNY-K irányban átvonuló hidegfront nyomában viharos szélre, néhány órás, változó intenzitású esőre van kilátás, zivatar már kevéssé valószínű. Északnyugat felől csökken a felhőzet, délután már napsütésre, mérséklődő légmozgásra lehet készülni. Visszaesik a hőmérséklet.

Szerdától szombat délutánig melegedő, napos, nyaralóidő most a legvalószínűbb. Péntek délután, este már előfordulhat futó zápor, de a napsütés lesz jellemzőbb. Szombat estére érkezhet az újabb hidegfront, de még jelentős előrejelzési bizonytalansággal.

Forrás

szikora

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük