Jéglakat alatt a Normafa és környéke – a viharbükktől a Normafáig

Az egyre cudarabbra forduló időjárás legújabb eredménye, hogy az embertelen jegesedés miatt le kellett zárni a Normafát és környékét – a döntésről a Hegyvidéki önkormányzat közleményben számolt be. 

Vastag jéglerakódás

A Normafán este az ónos eső után havazás kezdődött, a magasabban fekvő részeken az ágakra mintegy 1 cm vastag jégréteg rakódott. Egy-egy nagyobb ág leszakadt, az Erzsébet-kilátóhoz vezető útra fa is dőlt.

Több helyen vastag jégréteg rakódott a fákra, ágak szakadhatnak le, fák dőlhetnek ki, így az ott tartózkodás rendkívül veszélyessé vált. A János-hegy környékén a legveszélyesebb a helyzet.

A balesetek elkerülése érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa és a János-hegy térségében erdőlátogatási tilalmat rendel el! A Normafa parkolóját lezárjuk.

Az intézkedés visszavonásig érvényes.

A gyalogos és kerékpárutakat belépési tilalmat jelző szalagokkal zárjuk le. Kérjük, saját biztonságuk érdekében a korlátozás feloldásáig ne látogassák a helyet! Fejeződik be a közlemény.

Az országos előrejelzés szerint Magyarország több más területén is hasonló helyzet állhat elő, ezért is fontos, hogy akár járművel, akár gyalogosan közlekedik, most sokkal jobban figyeljen az út minőségéré mint máskor, mert a baj hamar utolérheti.

A Viharbükktől  a Normafáig

A fa arról kapta nevét, hogy a Nemzeti Színház művészeinek kedvelt kirándulóhelye volt. A színészek, amikor nem volt előadás, ide jártak pihenni. Egy ilyen alkalommal, 1840-ben Nyáry Pál átnyújtotta Schodelné Klein Rozália, a világhírű operaénekesnő részére a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót, aki örömében ekkor elénekelte Bellini Norma című operájának Casta Diva nagyáriáját, amely e szavakkal kezdődik: “Casta Diva, che inargenti queste sacre antiche piante” (Szűzi Istennő, aki beezüstözöd ezeket a szent, öreg fákat). Az opera főhőse egy druida papnő, aki Galliában, sötét sűrű rengeteg mélyén a Holdistennőhöz küldi fel imáját.[2]

Ennek az emlékét őrzi a Normafa elnevezés. Eredetileg Viharbükk volt a fa neve. Gettinger Tivadar 1865-ben megjelent német nyelvű útikönyvében már Normafa néven említi.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A fatörzs csonkját a főváros konzerválni szerette volna, ezért a Margit-szigeti artézi forrás vízesése alá helyezték, hogy a meszes víz idővel rárakódó bevonata örök időkre konzerválja. Sajnos a híres fa csonkja ennek ellenére elkorhadt.

Normafa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.