Sorting by

×

Jegyvizsgálat testkamerával!?

A készülékek használatának bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért agresszió jegyvizsgálat közben. Idén az első negyedévben 1556 jegyvizsgáló összesen 3882 alkalommal vett fel kamerát szolgálata során, és mindössze 1 esetben kellett bántalmazás miatt a rendőrség megkeresésére átadni a felvételt.

A MÁV-START kiemelten fontosnak tartja munkatársait ért bántalmazások megelőzését, ezért további közel 1000 testkamera beszerzését tervezi. A cél, hogy biztosítani tudják az összes szolgálatban lévő jegyvizsgáló számára a testkamera használatát.

Ellenvélemény

Szerintem ez teljesen vakvágány, és bár eredetileg az állami vasút dolgozói egyben egy félkatonai szervezet munkatársai voltak, 2021-ben semmi nem indokolja, hogy minden egyes utast lefilmezzenek, ha akarja, ha nem. Már régen meg kellett volna ezt a gyakorlatot támadni az Alkotmánybíróságon. Találjon kis mást a MÁV!

Az Egyesült Államokban az teljesen természetesen, hogy ma már minden járőröző rendőrnek van testkamerája és a járőrautók is fel vannak szerelve fedélzeti kamerával. Mivel a rendőrség bírja az “állami erőszak” monopóliumát, nyilvánvalóan szükség van ezekre a felvételekre. Sokszor ráadásul nem is a gyanúsított ellen használják fel a felvételeket, hanem az intézkedő rendőröket felügyeli így is a felettes szerv.

De nézzük csak: a MÁV azt kommunikálja, ők kizárólag a jegyvizsgálók érdekében, az ő védelmükben alkalmazza a testkamerát. De mi van, ha éppen a MÁV alkalmazott sérti meg az utast, vagy szégyeníti meg. Ilyenkor is visszanézhetőek lesznek a felvételek?

jegyvizsgálat

Sehogy sem jó ez így

De mi lesz a következő lépés? Testkamerát kapnak majd a postások, a futárok, netán a pincérek is?

Az lenne a legjobb, ha kicsavarnák a MÁV kezéből ezt a lehetőséget. Keressenek más módszert a jegyvizsgálók megvédésére!

Fotó: facebook.com/mavcsoport

Egy kis MÁV archív

jegyvizsgálat

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Jegyvizsgálat testkamerával!?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.