Jó hír: megérkezett az egy-dózisú Johnson vakcina – Hátulütő: Amerikában leálltak a vakcina oltásával

Egy nap, két hír: Magyarországra pont aznap érkezett meg az egydózisú oltóanyag, mint amikor az USA-ban bejelentették, hogy leállnak az oltásával, mert gond támadt.

Kedden megérkezett a Janssen-oltóanyag Magyarországra,

az első szállítmány összesen 28 800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz – jelentette be a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma kőbányai telephelyén.

Galgóczi Ágnes közölte, a szállítmány fagyasztva érkezett, és így is tárolják, kiszállítását csak a kiolvasztás után kezdik el. Elmondta, a tervek szerint

a Janssen-oltóanyagot honvédségi oltóbuszokkal viszik a kistelepülésekre, és várhatóan hétfőn kezdik meg az oltást. Mint mondta, a Janssen adenovírusvektor-vakcina egyadagos, tehát nincs szükség második, emlékeztető oltásra a védettség kialakításához.

Az Egyesült Államokban egyelőre szüneteltetik a Johnson&Johnson egydózisú, Janssen nevet viselő vakcinájának használatát,

mert az oltás után két héten belül hat beoltott szervezetében is vérrög alakult ki,

írja a New York Times.

Mind a hat beoltott 18 és 48 év közötti nő volt. Egy közülük meghalt, egy pedig súlyos állapotban került kórházba.

Az USA-ban eddig közel hétmillió ember kapta meg a Johnson&Johnson egydózisú vakcináját, amiből kedden érkezett 28 800 adag Magyarországra is. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, illetve az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) szakemberei most közösen

vizsgálják a vakcina és a vérrögök kialakulása közti összefüggéseket, illetve azt, hogy a továbbiakban engedélyezik vagy korlátozzák a Janssen használatát.

Korábban hasonló hírek érkeztek az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban is

Egy április 6-án megjelent interjúban Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője azt mondta, hogy az AstraZeneca vakcinája és a a ritka, de súlyos vérrögképződéses esetek között van összefüggés. Nem sokkal később az EMA már közleményben cáfolta ezt, hangsúlyozva, hogy a vizsgálat még tart, és egyelőre nem született meg a végkövetkeztetés.

A kínai meg….

bár erről kisvártatva finomodott a vélemény…. mármint nem arról, hogy kevesebbet tud, mint amit ígértek.

Mindennek ellenére: mindenki oltasson!

Forrás

 

oltás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük