Jobb sorsra váró csodaklinika a kisnyugdíjas szemével

Kedves olvasó! A beígért második rész kórházi “kalandjaimról” már szomorú lesz, mert nem az itt dolgozókról, hanem az épületről és a nehézségekről szól. Az épületet Kolbenheyer Ferenc építésznek és halála után Weber Antalnak köszönhetjük. A Kiegyezést követően hatalmas kórházépítés kezdődött a fővárosban. Ennek gyümölcse a Klinikák tömb.

Eltelt 100 év…..

Eklektikus és neobarokk stílusban épültek díszes tégla architektúrával. Belsejük tágas, nagy belmagasságú az akkori kornak megfelelően amit én szívesen megtartanék ma is. Közben viszont eltelt több mint 100 év. Bár voltak kisebb nagyobb felújítások az épületekben sajnos ma már teljes felújításra szorul mindegyik.

De nézzük ezt az épületet, a SOTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikát

Az épület 1902-n került átadásra. Kevesen tudják nagyon közel van a Füvészkert és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új épülete. Mindjárt elmondom ennek miért van jelentősége. A Füvészkert alatt forrás található valamikor régen ez a forrás egy tavat is táplált amit sajnos betemettek. Csak az egyetemi Campus melletti régi csónakázótó maradt meg. A Klinikák itt található épületei a régiek mind facölöpökre épültek mint Velence épületei.

Szigetelésük nincs

A csodálatos belső parkból rengeteg 100 évesnél régebbi fát vágtak ki a belső átalakítások miatt. Új összekötő pilléreken álló folyosórendszer épült az épületek között. Sajnos a régi alagútrendszert nem használják pedig inkább azt kellett volna felújítani. Ezek miatt a pillérek miatt nagy tereprendezést kellett csinálni. Majd közben megépült az Üllői u. a Ludivika előtt az egyetem is. A gondokat ez okozza.

A penész az úr….

Áznak az épületek pincéi, alagsorai. Penészesednek és salétromosodnak a falak. A XXI. század építészei – ízlés kérdése ide való a Campus vagy sem -Nem gondoltak sajnos sem a klíma változásra sem pedig a szintkülönbségekre. Nagy esőzések után átzúdul az esővíz a Korányi Sándor u. másik oldalán lévő épületekre és a parkra. De lépjünk be a Klinika mentős bejáratán. Elsőre egy kamerás új rendszerrel nyitják a portások a bejáratot. Itt álljunk is meg.

3 m hosszú meredek rámpa vezet le az alagsorba….

Aki valaha kerekesszékben ült azt már a látvány is sokkolja nem csak a lemenetel. Egyedül ember képtelen lejutni mert életveszélyes. Még mentős segítséggel sem kis feladat sem a lejutás sem a feljutás. kb. 45 fokos a dőlésszöge. Tessék belegondolni. “Kifutási” lehetőség nincs mert beesnénk egy másik helyiségbe ami közvetlenül szembe van a rámpával. Már itt megcsapja az ember orrát a salétrom és a penészszaga . De a látvány is magáért beszél. Hozzá teszem itt emberek dolgoznak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük