Jobban fél a Fidesz az ellenzéktől, mint a járványtól?

Az egészségügyi veszélyhelyzetet akár október elejéig fenntartanák – derül ki a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által kedd éjszaka benyújtott előterjesztésből. Csak nem arról van szó, hogy az ellenzéki előválasztást akarják ellehetetleníteni? Jobban fél a Fidesz a hatalma elvesztésétől, mint a most már 26 ezer emberéletet követelő járványtól? Nekünk azonban van hatékony vakcinánk a NER ármánykodásával szemben.

Ki van ez kérem számolva rendesen

Úgy látszik, Semjén doktor sportot űz abból, hogy törvénytervezetet kizárólag éjszaka hajlandó beterjeszteni. Ez történt kedden is, amikor 23 óra 25 perckor nyújtotta be a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosítására vonatkozó javaslatát. E szerint a kormány javaslatot tesz a törvény hatályának meghosszabbítására a Parlament őszi ülésszaka első ülésnapját követő 15. napig.

A miniszterelnök-helyettes fura szokását nem tisztünk minősíteni, de ezúttal a Civil Választási Bizottság elnökeként nem hagyhatom szó nélkül az előterjesztés lényegét. A Fidesz leváltására szövetkező hat párt ugyanis szeptember 18. és 26. között tartaná az előválasztás első, majd október 4. és 10. között a második fordulóját. A Semjén-féle javaslatból viszont az következik, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet – figyelemmel arra, hogy a parlament valószínűleg szeptember közepén ülésezik először – akár október első feléig fennállhatna.

Hogy is van azzal a “szabad nyárral” amit Orbán ígért?

Az iskolák április 19-i nyitása után sajtóhírek szerint 4-5 milliós átoltottságra alapozva május eleje körül jöhet egy újabb lazítás – például az éttermek, szállodák nyitása –, majd május vége-június eleje felé, 6-7 milliós átoltottság mellett a további nyitási lépések. Kásler Miklós, az Emberi erőforrások Minisztériumának vezetője pedig azt nyilatkozta: az üzletek korlátozás nélküli nyitása június 7-től lenne lehetséges, a belföldi nyaralásokat július 12-től engedhetnék, a járványügyi korlátozások teljes feloldása pedig augusztus 16-tól lenne lehetséges.

Ehhez képest a rendkívüli jogrend akár október első feléig is érvényben maradhatna, és ezzel kapcsolatban nehéz nem elvonatkoztatni az ellenzéki előválasztás tervezett menetrendjétől. Nyilván csak a rosszindulat beszél belőlem, de amíg a válsághelyzet fennáll, a kormány – bár a Puskás Arénában lehet teltházas meccseket tartani – rendeleti úton korlátozhatja egyebek mellett bizonyos közterületi rendezvények megtartását.

ellenzék

Az ellenzéki előválasztás egyik lényeges eleme pedig az, hogy a pártok kitelepülnek

Szavazósátrakat alakítanak ki –, így keresve a kapcsolatot a potenciális választókkal. Nos, ezzel kapcsolatban fogalmazódnak meg bennem gonosz gondolatok. Csak nem arról szól az egészségügyi veszélyhelyzet meghosszabbítása éppen a tervezett előválasztásig, hogy ellehetetlenítsék a közterületeken az ellenzéki kampányt, illetve az aláírásgyűjtést?

Ez nem teljesen megalapozatlan feltételezés, hiszen láttuk már – gondoljunk csak a felsőoktatás átszervezésére, a versenyjogi szabályok kijátszására, az önkormányzatok kisemmizésére –, mire használja a kormány a járványhelyzet idejére kapott rendkívüli felhatalmazást.

Tényleg azt gondolják, hogy az előválasztást is meg tudják akadályozni? Reméljük, ez csak megalapozatlan feltételezés. Bár úgy tűnik, a Fidesz mintha jobban félne az ellenzéki együttműködéstől – a hatalma elvesztésétől –, mint az emberi életeket követelő koronavírus-járványtól. Nekünk azonban van jogszerű és hatékony ellenszerünk, „vakcinánk” a NER ármánykodásával szemben.

(Magyar György cikke eredetileg a Magyar Ügyvéd blogon jelent meg)

Kapcsolódó

ellenzék

3 thoughts on “Jobban fél a Fidesz az ellenzéktől, mint a járványtól?

 • 2021.04.22 at 17:25
  Permalink

  Semjén valószínűleg már nem tudja megdöngetni a feleségét, és éjszaka agyalja ki az indítványait. A veszélyhelyzet meghosszabbítása alatt, (ha már veszély van) lehet már a határokat nyitni, mindenki utazhat bármerre, nyitva az óvodák, iskolák, ki lehet ülni a teraszokra, lehet teltházas focimérkőzést tartani, de ha jól értem, előválasztást nem. Tényleg ennyire be van fosva a fidesz /orbán?

 • Pingback: Ujhelyi: régi motoros vagyok a politikában, sok mindent láttam, sok mindent tűrtem már... - Városi Kurír

 • 2021.04.30 at 10:53
  Permalink

  Orbán szerintem nem fél, de jó stratégaként, felkészül minden eshetőségre.
  Ha az ellenzék olyan böszme, hogy nem pereli be az orbánista sajtót, tévéket, amiért oltásellenesnek titulálják őket, és nem hangoztatja elég gyakran, hogy mennyit hazudtak nekünk, hogy titkolóznak, nem adnak anyagi támogatást, sem ingyenmaszkokat az embereknek, nem tesztelnek, nem kontaktkutatnak, hogy 27ezernél több a halottunk, de ha így folytatja a kormány és MC meg a brancsa, meglesz az 60ezer is év végéig, hogy az oltás nem elég, bármit is mondanak az orbánisták, kell a maszk, távolság, kézmosás, hogy nem oltásellenesség az óvatosság, a mások féltése bevizsgálatlan vakcináktól, hogy nézzék meg az emberek, mi van Chilében, mi történt Brazíliában, és vigyázzanak továbbra is, mert mindenki, aki maszk nélkül járkál közterületen, potenciális gyilkos és öngyilkos, akkor óriási hibát követ el. Az emberélet a legfontosabb, és a megóvásához nem elég az oltás, ezt kellene hirdetnie egy felelős ellenzéknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest