Jobban játszottunk, mint a görögök ….

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken 1-0-ra kikapott Athénban Görögország vendégeként a Nemzetek Ligája C osztályában, így a harmadik fordulót követően a harmadik helyre csúszott vissza a csoportjában.

Tizenhét fokos, enyhén szeles időben görög lehetőségekkel kezdődött a találkozó, a dobokkal és énekkel szurkoló mintegy 550 magyar drukker előtt kifeszített nemzeti színű lobogón az állt: “egy zászló mind felett”.

Az első percekben a hazaiak mezőnyfölényben futballoztak,

ráadásul a magyar védők bizonytalanok voltak, de ezt nem tudták kihasználni a görögök. Az első vendég lehetőséget a kilencedik percben Varga szabadrúgása jelentette, amelyet könnyedén hárított a görög kapus, majd Szalai fejese nem sokkal tévesztett célt. Az idő múlásával a magyarok egyre jobban felvették a meccs ritmusát, helyenként az irányítást is átvették a görögöktől.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese elöl néhány ígéretes megoldást mutatott be, ennek eredményeként már három görög védőnek volt sárga lapja, amikor még fél óra sem telt el a meccsből. A védelem – amelyben Willi Orbán most mutatkozott be a nemzeti együttesben, Kádár pedig az 50. válogatott meccsét játszotta – a kezdeti bizonytalanság után stabil volt, így komoly veszély nem fenyegette Gulácsi kapuját.

A szünet után kiegyenlített volt a játék,

a görögök főleg Fortunisz jó megoldásaiban bíztak. Végül egy hajszálpontos beadást kihasználva csapata első kaput eltaláló kísérletével Mitroglu megszerezte a vezetést a hazaiaknak.

Egy Mitrogluval jobb volt a görög válogatott

65. perc: Orbán felszabadítása után Cimikaszhoz került a labda, aki balról beívelte, Kosztasz Mitroglu az ötös bal sarkáról pedig Gulácsi kapujának jobb alsó sarkába fejelt (1-0).

Ezzel folytatódott egy sorozat: a magyar válogatott minden eddigi idei meccsén kapott gólt.

Az utolsó tíz percre fordulva piros, fehér és zöld füst szállt fel a vendégszektorból, majd több hanggránát durrant, a bíró emiatt két percre megállította a játékot. A hajrában a magyarok nem tudtak újítani, így nem volt egyenlítési lehetőségük, ellenben a görögök előtt adódott egy nagy helyzet, ám Gulácsi bravúrral hárított.

“Csalódottak vagyunk az eredmény miatt, mert alázatosan és szervezetten játszottunk. Két lehetőségünk is volt az első félidőben, de nem volt szerencsénk, noha ugyanolyan színvonalon játszottunk, mint a görög együttes”

– értékelt a találkozó után az MTI kérésére Marco Rossi szövetségi kapitány. Megjegyezte, hogy egy-két szituációban elvesztették a szervezettségüket, ennek ellenére csapata szerinte jobban játszott, mint Budapesten, viszont most nem lett meg az eredménye.

Rossi elmondta:

a félidőben a védelem feljebb húzódását kérte, ennek hatékony megvalósulása azt eredményezte, hogy sokszor csak hátrafelé tudták játszani a labdát a görögök. A szakvezető kitért rá, nem tekint a sorozat végére és a helyezésekre, csak a következő összecsapásra koncentrál, és mindenképp győzni szeretne az észtek ellen. Megemlítette, nem lesz könnyű betalálni Tallinnban, hiszen az észtek eddig egygólos találkozókat játszottak.

Sallai Roland szerint a magyar válogatott az 1-0-s vereség ellenére is jobban játszott a görög csapatnál.

“Jobban játszottunk, mint a görögök, és talán még az előző, budapesti meccsnél is”– utalt a támadó az egy hónappal és egy nappal korábbi hazai mérkőzésre. – “Több helyzetet alakítottunk ki, mint ők, de sajnos ilyen a foci, egyszer eljöttek a kapuig és gólt szereztek.”

Kitért rá, összességében jó játékot mutatott a magyar együttes, melynek a helyzetkihasználáson kell javítania ahhoz, hogy hétfőn Tallinnban az észtek vendégeként be tudja gyűjteni a három pontot.

“Ma megvoltak a lehetőségeink” – mondta.

A kapus Gulácsi Péter úgy vélte, nem kellett volna kikapni ezen a találkozón. A vereség okaként a második félidő elején elvesztett labdákat jelölte meg, amelyekkel magukra húzták ellenfelüket. “Ez volt az a negyed óra-húsz perc, amikor nem tudtuk kihozni a labdát, hanem elveszítettük” – fogalmazott. Felidézte, Budapesten szinte az egész második félidőben ilyen volt a játék képe.

“Ezúttal nem bírtuk ki ezt az időszakot, ami nem azt jelenti, hogy nekik végletekig kidolgozott helyzeteik voltak, csupán azt, hogy hagytuk őket a szélekről beadni, és mivel van egy fejjel erős csatáruk, megtörtént, aminek nem kellett volna”

– utalt Kosztasz Mitroglu fejjel szerzett győztes találatára, melyet egy rövid felszabadítás és egy szélről érkező görög beadás előzött meg.

Anasztasziosz Bakaszetasz és Nagy Ádám. Fotó: MLSZ

“Az első tíz percben bennmaradtunk az öltözőben, de nulla-nullánál tényleg ki-ki meccs volt” – értékelt Nagy Ádám. – “Egy vesztes meccsnél túlzó azt mondani, hogy nyerhettünk volna, de a döntetlen abszolút benne volt.”

Hangsúlyozta, bár voltak “necces szituációk”,

de a görögöknek a gól előtt nem sikerült eltalálniuk a magyar kaput.

“Ott elcsúsztunk, nem tudtuk megakadályozni a beadást. Különösen azért dühítő ez, mert tudtuk, hogy Mitroglu nagyon erős fejjel, készültünk belőle”

– árulta el.

“Szerencsétlen volt a gól, amely előtt sikerült tisztáznom, ám az ismételt beadás megtalálta Mitroglut, aki magasabbra ugorva gólt tudott fejelni”

– fogalmazott a válogatottban most bemutatkozó Willi Orbán. Hangsúlyozta, védőpárjával, Kádár Tamással, és klubtársával, a kapus Gulácsival is jó volt a kapcsolata.

Kitért rá, bátrabb játékot hiányolt a csapattól, határozottabban kellett volna elöl játszani.
“Nagyobb önbizalomra van szükségünk, hiszen jó volt a játékunk minősége, jól védekeztünk, kevés lehetőséget engedtünk nekik” – fejtette ki.

Megemlítette, büszke rá, hogy bemutatkozhatott a magyar nemzeti csapatban, és elárulta, hogy előzetesen többször is meghallgatta a Himnuszt, melyet énekelt is az összecsapás előtt.

Nemzetek Ligája

C osztály, 2. csoport, 3. forduló:

Görögország-Magyarország 1-0 (0-0)
Athén, Szpírosz Lúisz Olimpiai Stadion, 6000 néző, v.: Tobias Stieler (német)
Gól: Mitroglu (65.)
Görögország: Vaszilisz Barkasz – Mihalisz Bakakisz, Szokratisz Papasztathopulosz, Kosztasz Manolasz, Kosztasz Cimikasz – Carlos Zeca, Dimitrisz Kurbelisz (Alexandrosz Ciolisz, 46.) – Taszosz Bakaszetasz, Kosztasz Fortunisz, Dimitrisz Pelkasz (Lazarosz Hrisztodulopulosz, 85.) – Kosztasz Mitroglu (Andreasz Buhalakisz, 93.)
Magyarország: Gulácsi Péter – Bese Barnabás (Németh Krisztián, 75.), Willi Orbán, Kádár Tamás, Fiola Attila – Nagy Ádám – Varga Roland (Nagy Dominik, 68.), Kleinheisler László, Kalmár Zsolt (Kovács István, 55.), Sallai Roland – Szalai Ádám.

Észtország-Finnország 0-1 (0-0)
Gól: Teemu Pukki (90.)

A csoport állása: 1. Finnország 9 pont, 2. Görögország 6, 3. Magyarország 3, 4. Észtország 0

(MTI)

Remek gólokkal fordított az U19-es válogatott

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük