A pártot anyagilag csődbe vivő számvevőszéki döntés ellen nem lehet fellebbezni, bíróságra menni, így a Jobbik választási indulása valóban veszélyben van.Nehéz még elképzelni is, hogy a hívek összeadják a szükséges pénzt. Össze lehet kaparni néhány tízmilliót, de kis adományokból nem lehet ilyen gyorsan több mint félmilliárdot összeszedni. Már csak azért sem, mert a párttörvény szerint az 500 ezer forintnál nagyobb éves adományok küldőinek nevét közzé kell tenni. Márpedig aligha van ezreknek olyan bátorságuk, hogy vállalják a nevüket viszontlátni a hivatalos közlönyben mint Jobbik-támogatót. Megállapodott demokráciában ez nem lenne csoda, de az esetleges Fidesz-bosszútól nem alaptalanul tartó tagok, szimpatizánsok tömegei aligha kockáztatják meg. Ráadásul a fizetendő 663 milliót meg is kellene toldani, hisz a közelgő kampány indulása előtt fel kellene tölteni a korteskasszát is.

Adódik az ötlet, hogy állja a számlát a Jobbik mellett szóban és a médiájában is kampányoló Simicska, aki akkor milliárdosodott meg, amikor még a Fidesz szekerét tolta. Ha van is erre a célra néhány száz milliója, akkor sem teheti meg nagy politikai kockázat nélkül, hiszen bizonyítékot szolgáltatna a Fidesz-propagandának arról, hogy – mint a kormánypárti agitproposok állítják – „megvette” a Vona-pártot.

Egy új párt alapítása is kockázattal jár

Elvileg új párt alapítása is kiút lehet a Jobbik számára. De csak jogilag, ez ugyanis a politikai kockázatot nem szüntetné meg, sőt a Fidesz megtoldhatná a vádakat azzal is, hogy köztartozást hátrahagyó bűnözők próbálnak az Országgyűlésbe jutni. Erre a manőverre kevés az idő is, kivéve, ha titokban a Jobbik már korábban megtette az előkészületeket, például átvesz egy más néven már bejegyzett pártot. Ezzel ugyan a 2014-es eredményük után járó pénzt jogilag is elveszítenék Vonáék (de ezt az ÁSZ úgyis lecsapja), viszont a jövő évi kampánytámogatást az új formációval megszerezhetnék. Aknák ezen az úton is vannak: az új párt bírósági bejegyeztetése vagy a regisztrációja a Nemzeti Választási Bizottságnál elhúzható.

(forrás: hvg.hu)
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here