Szeptemberben vette meg a Jobbik jutányos áron a hirdetési felületeket, hogy kijátsszák a plakáttörvényt. Csakhogy nem tudnak ezeken hirdetni, és a részleteket sem tudják fizetni.
1019 plakáthelyet vettek korábban Simicska Lajos két cégétől, a Publimont Kft.-től és az Euro Publicity Kft.-től. A párt ezzel akarta kijátszani a fideszes többség által elfogadott, egyértelműen a jobbikos hirdetések miatt hozott plakáttörvényt, aminek elfogadása a magyar parlamentarizmus egyik mélypontja volt, feles törvénnyel nyúltak hozzák egy kétharmados többséget igénylő kérdéshez, települések látképére hivatkozva.

Az Állami Számvevőszék éppen a tavaszi, a kormányt tolvajnak bemutató kampány reklámköltései miatt büntette meg a Jobbikot. Akkor még nem volt a Jobbiké a több mint ezer plaktáhely. Az ÁSZ szerint azonban túlságosan olcsón adták a Simicska-cégek a hirdetési felületeket Vonáéknak, ezzel tiltott pártfinanszírozást valósítottak meg. Az ÁSZ szerint a piaci árnál 330 millióval kevesebbet fizetett a Jobbik a plakáthelyekért, ugyanekkora büntetést is kiszabtak. A Jobbik szerint érdemi indkolás nélkül döntött az ÁSZ, ha pedig valóban be kell fizetniük összesen 660 millió forintot, az a párt indulását is veszélyezteti a választásokon.

A Jobbik tegnapi közleményéből kiderült, hogy a héten már visszaadták a plakáthelyeket

Hogy miért adták vissza a plakáthelyeket, annak két oka is van. Az egyik, hogy a kormányhivatalok leszedették a jobbikos plakátokat a saját plakáthelyeikről. Az azokon közzétett politikai hirdetéseket a hatóságok rendszeresen és folyamatosan letakarták, a letakarás költségeit pedig a Jobbikra hárították, majd pedig elkezdték a pártot táblánként 150.000,- Ft. közigazgatási bírsággal is sújtani.

A másik ok, hogy az ÁSZ büntetése miatt nem tudják kifizetni a fennmaradó részt. Azt írják, hogy a több mint ezer plakáthely tulajdonjogát a kormányhivatalok tevékenysége és „az ÁSZ jogtalan és alaptalan 662 millió forintos bírságolása következtében a Jobbik a héten eladni kényszerült”. A Jobbiknak így a kampányra már nem maradt saját plakátfelülete.

(Forrás: 444)HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét