Jocó bácsi: „baromira unalmas már, hogy el akarják velünk hitetni, hogy márpedig itt minden rendben van!” - Városi Kurír

Sorting by

×

Jocó bácsi: „baromira unalmas már, hogy el akarják velünk hitetni, hogy márpedig itt minden rendben van!”

Balatoni József  -“Jocó bácsi”-  az ország egyik legismertebb tanára, számos nevelésről-oktatásról szóló sikerkönyv írója több dolog miatt is kiakadt. Azt írja, párszor odaült már a billentyűzet elé, de annyira dühös volt, hogy nem ment az írás. Aztán lehiggadt és megírta a Facebookra ezt a posztot.

Hirdetés

“Csak úgy, a margóra…

Hát, még csak kora délután van, de ma már párszor leültem, hogy most aztán írok. De a dühtől nem ment, meg amúgy is azt már megtanultam az elmúlt években, hogy nem kell mindig indulatból reagálni. Sokkal jobb higgadt fejjel. Már amennyire a mai nap után lehet higgadt egy pedagógus Magyarországon. Nézzük sorban, hogy mit is adott nekünk a mai nap. Mert adott, az tuti…

Minden rendben van

Tényleg? Hát… Nem. Nagyon nem. Kezdjük azzal, hogy egy világjárvány tombol körülöttünk, az országban meg még inkább. És baromira unalmas már, hogy el akarják velünk hitetni, hogy már pedig itt minden rendben van. Nem lehetne egyszer kiállni, és elismerni, hogy nincs rendben? Hogy a gyerekek megsínylették a digitális oktatást? Hogy sok diák nem kapta meg a megfelelő szintű tanítást hónapok óta? Hogy a diákok hátrányba kerültek, és bizony a kompetenciáik is rosszabbak lettek? Tényleg olyan nehéz lenne? Ettől senki sem lesz kevesebb. Sőt, a szememben több. Mert őszinte, és bevállalós.

Fittek vagyunk

Mérni kell. Netet is meg fittet is. Meg egyben. Tényleg egy járvány kellős közepén az a legfontosabb, hogy az iskolák elvégezzék a gyerekek fizikai állapotfelmérését? Olyan diákokkal adott esetben, akik egy éve digitálisan, otthon, a szobájukban végzik a testnevelés gyakorlatokat? Már ha van nekik. Vagy van helyük. Mert ugye azt tudjuk, hogy van, ahol annyi helye nincs a diáknak, hogy egy fekvőtámaszt elvégezzen… Most tényleg ez kell? Ez nem veszélyes? Lassan egy éve alig mozgó gyerekeket, több hónapig zajló, felépített mérését elvégezni néhány hét alatt? Csak mert kell? Arról nem is beszélve, hogy hány gyerek eshetett át közben észrevétlenül a koronavírus fertőzésen, akik nem is mozoghatnának, vagyis legalábbis alapos orvosi vizsgálaton kellene részt venniük. Tényleg ők teljesítsék az ingafutást? Vajon van testnevelő, aki vállalja ennek a felelősségét? Remélem nem…

A kompetencia is jó

Jó hát. Mihez képest? És mivel hasonlítják össze majd az adatokat? Vagy mit hoznak ki belőle? Ha rosszabb a kompetencia, mint eddig, akkor természetesen a tanárok a hibásak, meg a gyerek, ha jobb, akkor pedig szuper a rendszer… Miért kell ez? Miért kell úgy tenni, mintha semmi sem lenne? Nem értem. Nagyon nem.

Oltsunk, s ne oltakozzunk

Mert ilyen szó nincs. Mondom, nincs. Üdvözlendő, hogy ma bejelentették a pedagógusok oltását. Igaz, hetekkel később, mint máshol, de ez már a legkevesebb. De hogyan, mikor, mivel? Hiszen ha ma megkapom (bárcsak), akkor sem alakul ki védettség a nyitásig. Ami meg majd lesz, ha. És ha, akkor. Szerintem ez egy ördögi kör. Nekem nem úri passzió például a Pfizer, hanem az állapotom miatt azt kaphatom. És ha mást akarnak adni, és én elutasítom, akkor ugye én vagyok a rossz, és majd lehet velem példálózni, hogy bezzeg kaphattam volna, de nem akartam. Hát, köszönöm, tényleg. Mindegy, legyen oltás. Tényleg. Mert az fontos lenne, nagyon is.

12 vagy 19. Lehet. Vagy…

Most hirtelen lett nyitási időpont. Mert lesz 2,5 millió plusz egy hét. Ez jó hír, mert akkor azt jelenti, van vakcina, hisz eddig ez volt az akadálya az oltásnak. Ha most meg lehet, akkor van. Akkor mégsem olyan rossz senki, aki küldi őket. Vagy? Viszont tényleg kell ez? Mert a gyerekek nem lesznek védettebbek. Nagyon nem. Tényleg megéri kinyitni a tervezett érettségi (mert annak lennie kell!!!) előtt 2-3 héttel kinyitni mindent és visszaengedni minden diákot? Tényleg? Ez csak nekem tűnik felelőtlennek? Az érettségizőkkel ennyi idő alatt úgysem tudunk mit kezdeni. És nem is jönnének. Miért nem? Én sem jönnék. Nem kockáztatnám az érettségit azzal, hogy két hét alatt esetleg megbetegedjek. Hisz akkor hiába lesz, én nem lehetek ott. Tényleg ennyit ér még két hét zárvatartás? Csak nekem ellentmondás a nyitáshoz meg az érettségihez való ragaszkodás?

Lennie kell, mert máskor is volt, és ment…

Érettséginek továbbra is lennie kell. Mert tavasszal, meg ősszel is lement. Valóban, a hal meg az elefánt is állat, simán össze lehet őket hasonlítani, nem? Mert két teljesen más körülményekkel, számokkal tarkított időszakot akarunk ráhúzni egy harmadikra. Lehet ilyet? Lehet hát. Látod. Nem mellesleg az időtényezőt senki sem veszi figyelembe. Nem mindegy, hogy 1, 5, vagy 10 digitális oktatásban eltelt hónap után van egy vizsga. És miért csak az merül fel, hogy a szóbeli maradjon el? Mert tavaly is így volt, és igazolni kell a döntés helyességét? Minek? Az jó volt úgy, köszönjük, megvolt. Most miért nem lehet máshogy? Miért ne lehetne… Mondjuk ezt már leírtam a múlt héten. És végre valaki nézze már a diákok érdekeit is, könyörgöm… Hisz mindenkiről szó van, mindenki szuper, csak éppen őket hagyja ki mindenki a számításból. És ez a legdühítőbb az egészben.

Óvodapedagógus, aki nem nő

Az utolsó, ami már csak szimplán bántó. Nem csak óvónők vannak. Ők óvodapedagógusok. Nem lehetne, hogy ez a terminus végre át megy? Mert bármennyire az anya nő, az óvodapedagógus lehet férfi is. Szerencsére egyre többen vannak ezen a pályán is a másik nem képviselői közül. És ez jó. Akkor miért kell mégis kihagyni, figyelmen kívül hagyni? Mondjuk baromira örülnék, ha csak ennyi bajom lett volna ma, csak erről kellett volna írnom…

Megint hosszú lett. Megint dühös. Megint kritikus. Én örülnék a legjobban, ha szakmai alapokon tudnék dicsérni. Tényleg. Addig pedig marad ez. Ha tetszik tetszik, ha nem, nekem úgy is jó. Ez vagyok én, vállalom. És nem, nem maradok csendben…”

 

jocó bácsi

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Jocó bácsi: „baromira unalmas már, hogy el akarják velünk hitetni, hogy márpedig itt minden rendben van!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.