Jocó Bácsi körkérdésének eredménye: a szülők fele nem engedi Orbán szavára suliba a gyerekét, az érettségizők 93%-a pedig nem megy be két hétre az iskolába

A sokak által csak Jocó bácsiként ismert Balatoni József, középiskolai osztályfőnök kedden reggel arról posztolt, hogy egyre több kommentet olvas, amelyben szülők kifejtik, hogy nem engedik a gyermekeiket április 19-e után sem iskolába, mert féltik. Az érettségizők pedig azt írják, hogy biztos, hogy nem mennek be két hétre. Ezért úgy döntött, közösségi oldalán “konzultál egyet”.

Számok és kérdések, meg ami mögöttük van…

Szerdán közösségi oldalán értékelte ki a kérdés-felelek eredményét. Ilyen egyszerű ez, kedves kormány! Átlátható, gyors, egyszerű, nincs sumák ködösítés, a kérdések és válaszok darabra nyomon követhetők. Lehet(ne) másolni!

“Köszönöm, hogy majdnem 3700-an (pontosan 3686-an) válaszoltatok a feltett kérdésekre. A felmérés egyáltalán nem reprezentatív, pláne nem politikai. Szimplán érdekelt, hogy mit gondoltok, és mi a helyzet. Minden esetre az eredmény érdekes, és számos kérdést vet fel.

Az eredmény:

 • Engedi iskolába a gyermekét április 19. után: 43,5%
 • Nem engedi iskolába a gyermekét április 19. után: 56,5%

A szülők több, mint fele…

 • Érettségizőként bemegy április 19-e után az iskolába: 7%
 • Érettségizőként nem megy be április 19-e után az iskolába: 93%

Ez az adat pedig megdöbbentő lehet, de igazából nem az

Sőt, teljesen logikus, hisz két hét suli nem éri meg a fertőzés kockázatát, az érettségi veszélybe sodrását. Tényleg teljesen megértem.

Mondjuk lehet, hogy a számok adattorlódás miatt ilyen magasak, igazából mindenki iskolába akar menni, csak késve jönnek a számok. De az is elképzelhető, hogy a világon egyedülálló módon én nem a válaszokat veszem figyelembe, hanem a bejegyzésre való rápillantást. #irónia

És hogy miért is kértem ezt?

Azon túl, hogy valami képet kapjak, fel szerettem volna hívni a figyelmet arra, hogy erre is készülni kell.

És rögtön egy sor kérdés merült fel bennem, amit érdemes iskolánként (nem, abban nem bízom, hogy ezt felsőbb szinteken is megvitatják) megvitatni, és dönteni benne. Vagy az összes igazgatónak levelet írni a fenntartónak, benne pedig megfogalmazni a kérdéseket. A szülőknek pedig minisztérium, az oktatási államtitkár felé. Ha kell, akkor tízezrével. És hogy bennem milyen kérdések fogalmazódtak meg? A többségére azért lenne válaszom is, ha logikus lépések, döntések születnének. Így csak remélhetem a választ…

 • 1. A szülőnek joga van-e otthontartani a gyermekét, amennyiben félti a járványhelyzet miatt?
 • 2. Az iskola tekintheti igazoltnak a hiányzást, amennyiben a szülő a járványhelyzet miatt nem engedi iskolába?
 • 3. Ha valóban a gyermekek fele (de csak ha a harmada) nem jelenik meg április 19-én az iskolában, akkor milyen protokoll lép életbe?
 • 4. Ha az osztály számottevő része hiányzik, akkor elképzelhető hibrid oktatás, amelyben a diákok egy része otthon van, és onnan nézi az élőben közvetített, iskolában tartott órát?
 • 5. Hibrid oktatás esetén a fenntartó biztosítja a szükséges technikai hátteret, hogy az iskolából egyszerre akár 40-50 tanár közvetítse az óráit, vagy esetleg továbbra is az egy éve bevett metódus van, azaz használjuk a saját eszközeinket, a saját netünket?
 • 6. Ha nincs hibrid oktatás, akkor mi lesz a diákok több mint felével? Adható nekik tananyag, számon kérhetőek az iskolában vett tananyagból?
 • 7. Van-e protokoll az érettségi előtt esetlegesen karanténba kerülő diákok, osztályok esetére?
 • 8. Egy karantéba kerülő diák milyen módon mentesülhet a karantén alól, amennyiben nincsenek tünetei?
 • 9. A karantéba kerülő, de az alól az érettségi miatt mentesülni akaró diáknak biztosított lesz-e azonnali és ingyenes PCR teszt?
 • 10. Amennyiben fertőzés merül fel, továbbra is várható, hogy az NNK egyáltalán nem, vagy sok nap elteltével hoz határozatot? Mert az érettségi esetében minden nap nagyon sokat számít…
 • 11. Van-e vészterv arra, ha – ahogy az elmúlt hetekben – továbbra sem csökken a fertőzések, halálozások száma, vagy már csak a beadott oltások száma a mérvadó, ami ugye garantáltan nem fog csökkenni?

És még folytatható a sor….

Továbbra is vallom, hogy kockázatos és veszélyes megnyitni az iskolákat. Sőt, felelőtlenség is. És nem miattam, nem a még ki sem alakult védettségem miatt. Hanem a gyerekek és a családjaik miatt.

Nem véletlen, hogy virológusok, orvosok egyre hangosabban mondják, hogy korai a nyitás, és az iskolákat nem szabad megnyitni.

Vagy már az ő véleményük sem számít? Mert akkor mi?

És még egy, igazából személyes kérdés

Hetekkel ezelőtt kimondták (amikor még nem is tudták, hogy alakul itt bármi), majd most gyorsan meg is valósítják.

De miért április 19? Honnan jött pont ez a dátum?

És nem, nem akarom elhinni, hogy az EB rendezés az oka. Sok mindent el tudok képzelni, de azt, hogy egy kormány a saját hatalma, kifelé mutatott sikeressége miatt figyelmen kívül hagyná a szakmai érveket, az emberek egészségét, az emberek életét, az nagyon nehezen tudom elhinni. Sőt.

Ha pedig mégis, akkor tényleg elfogytak a szavaim, és majd valaki kapcsolja le a villanyt…”

Ez utóbbiról Hadházy Ákos posztolt közösségi oldalán:

“Bár úgy lenne ötösöm a lottón, ahogy előre tudtam, még kedden meglesz a 2,5 millió beoltott, hogy aztán jöhessen a miniszterelnök és bejelenthesse a nyitási tervet! Ma kellett jelenteni az UEFA felé, hogy júniusban meg tudja-e rendezni Magyarország a Budapestre tervezett, nyári EB-meccseket.

A kijárási tilalom későbbre tolása vagy a boltok létszámkorlátozás melletti újranyitása nem nagy változás, de már be van ütemezve április 19-re az iskolák újranyitása, és biztos vagyok benne, hogy május végére (június 15-én lesz az első EB-mérkőzés) erőltetett tempóban újranyitnak mindent, bármilyen áron!

A hivatkozási alap a beadott oltások száma (véletlenül sem a százezer főre jutó fertőzések vagy halálozások!), de a győzelmi mámoros jelentések félrevezetőek. A valóság az, hogy csak a lakosság tíz százaléka kapta meg a védettséghez szükséges második oltást, 15 százalék pedig csak az elsőt. Utóbbiak közül sokan csak néhány napja kaptak oltást, ez még nem védi meg őket. A kínai vakcinával oltottak között pedig van 500 ezer 60 év feletti, akiknél gyakorlatilag semmilyen tudományos adatunk nincs arra nézve, mekkora védettséget ad az oltás. Ezek szerint a lakosságnak csupán 10-15 százalékáról tudjuk biztosan, hogy komoly védettséget szereztek a vírussal szemben (a betegségen átesetteknél ez csak néhány hónap).

De a foci EB közeleg, tehát muszáj nyitni

Az emberek unják a lezárásokat, tehát muszáj nyitni. Az állítólag olyan erős gazdaság egyre nagyobb bajban, tehát muszáj nyitni! Vannak erős érvek az enyhítések mellett, persze. Viszont miért nem osztanak ki milliószámra ingyenes FFP2 maszkokat és ingyenes antitest teszteket? Miért nem adnak száz százalékos táppénzt a betegeknek vagy a gyermekükkel otthon lévőknek? A miniszterelnök mai döntése ebben a formában több ezer honfitársunk életébe fog kerülni, ezt pedig kevésbé finoman fogalmazva emberek vágóhídra küldésének is szokták nevezni. A propaganda, a foci és a görcsös hatalomvágy szempontjai felülírtak minden józan észt. Azoknak a szakértőknek pedig, akik ehhez a nevüket adják, az unokáik is szégyellni fogják a nevüket.”

 

jocó bácsi

One thought on “Jocó Bácsi körkérdésének eredménye: a szülők fele nem engedi Orbán szavára suliba a gyerekét, az érettségizők 93%-a pedig nem megy be két hétre az iskolába

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük