Joe Biden Magyarországon töltötte a nászútját

Népszava vasárnapi számában  Joe Bidenről kérdezte Charles Gatit a Johns Hopkins Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Iskolája (SAIS) professzorát, Közép-Európa egyik legismertebb amerikai szakértőjét,  Mi most ennek az interjúnak a Magyarországgal és Közép-Európával foglalkozó részét szemlézzük.

Biden és mi

– Mennyire ismeri Biden Magyarországot és a régiónkat?

-A néhai Tom Lantos képviselő Biden szenátor washingtoni irodájában kezdte politikai pályafutását. Ő volt az, akinek tanácsára a megválasztott elnök a Balaton mellett töltötte a második házassága utáni nászútját. Ők hasonló gondolkodású emberek, mindkettőjüknél döntő fontosságú az emberi jogok és a liberális demokrácia érvényesítése. Biden nagy tisztelettel szólt Zbigniew Brzezinskiről is, akihez több évtizedes közeli kapcsolat fűzte. Sokszor beszéltek Közép-Európáról, ahol Brzezinski egy modern, demokratikus, nyugati értékű és orientációjú Lengyelországot támogatott – nyilván az új elnök is ezt teszi. Harmadrészt a Biden-kormányzatban külügyminiszter vagy nemzetbiztonsági főtanácsadó lehet Antony Blinken – az utóbbi pozíciót egykor Henry Kissinger, majd Brzezinski is betöltötte. Blinken apja a 90-es években Budapesten volt nagykövet, a nevelőanyja magyar származású. Ők mindketten most is napról napra követik a magyar politikai életet. Tony kevésbé, de nem titok, hogy ismeri Fischer Iván csodálatos pályafutását. Amúgy Fekete-Győr Andrással értek egyet, aki a minap azzal címmel írt cikket, hogy Orbánnak Trump, Magyarországnak Biden kell!

<< További friss hírek! >>

Na és az új külpolitika

Hol lesznek az amerikai külpolitika új hangsúlyai?
Természetesen megmarad a figyelem Kína, a Közel-Kelet és elsősorban Irán felé. Feltételezem, hogy az emberi jogok és a demokrácia nagyobb hangsúlyt kap, mint eddig, de nehéz megjósolni, hogy mikor és mennyire térnek erre vissza. Az biztos, hogy Biden hathatósan támogatni fogja a NATO-t és az Európai Uniót, sőt az ENSZ-et is. Amerika újra támogatni fogja a multilaterális intézményeket. Áll a Népszava cikkében.

 

Előzmény

Biden

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük