Jogos a kerek szem: nem jogosult a TB -re, ha….

Azt hinné az ember, ha rendszeresen fizeti a TB-t, nem érheti meglepetés. Pedig igen! Ugyanis messze nem tett meg mindent azzal, hogy havonta perkál, az ellátásnak nem csak ez a feltétele.Hinné? Pedig igaz!

Az, hogy jogkövető módon, a meghatározott társadalombiztosítási járulékot befizeti a polgár, még nem jogosítja fel arra, hogy betérjen a háziorvosához. De mit kell még tegyen? Állandó lakcímmel is kell rendelkeznie, ami manapság, amikor rengetegen választják a lakásbérlést, nem evidencia. Ha a főbérlő nem adja áldását ahhoz, hogy bejelentkezhessen a bérlő, akkor bukja a TB-t.

Az Alapvető jogok Biztosának jelentése szerint:

Az ombudsman a beadványt kivizsgálva arról értesült, hogy a panaszos helyzete nem egyedi, hanem jelentős számú, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyt érint. A biztos a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEA) fordult, az onnan kapott válaszból egyértelművé vált, hogy a probléma sem az Alapkezelő, sem az illetékes szaktárcák előtt nem ismeretlen, és nemcsak az állandó lakcímmel nem rendelkező nyugdíjasokat, hanem ennél egy jóval szélesebb kört, több tízezer állampolgárt érint.

A vizsgálat után levont ombudsmani következtetés:

A lakóhellyel rendelkező, de azt rajtuk kívül álló körülmények miatt valamilyen okból bejelenteni nem tudó (tipikusan lakást bérlő) állampolgárok a törvényi rendelkezések megszorító értelmezése esetén valójában csak térítés ellenében vehetnék igénybe az egészségügyi szolgáltatást. A bizonytalan, eltérő fogalomhasználat önmagában alkalmas arra, hogy a jogbiztonság követelményével összefüggő visszásságot okozzon.

Varga Mihály Nemzetgazdasági Minisztériuma szerint aki rendelkezi lakóhellyel, azt köteles bejelenteni az erre kitalált hivatalnál, így aki ennek nem tesz eleget, az

„nem jogkövető”

polgára a hazának. És mi jár annak, aki ezt ön- vagy más hibájából nem tudja megtenni? Hát az, hogy a pénzét ugyan besöpri az állam, de szolgáltatni nem akar érte.

Ebben az esetben – nem feltételezve, hogy nemzeti államunk ilyet tenne, de mégis.. – az állam jogkövetően jár el akkor, amikor a megvásárolt szolgáltatást letiltja?

Orvosi váró, a horror háza

One thought on “Jogos a kerek szem: nem jogosult a TB -re, ha….

  • 2018.01.07 at 11:31
    Permalink

    De hiszen az Europai Unio nyugati országaiban, százezrek dolgoznak úgy, hogy kijárnak dolgozni, de az állandó lakhelyük otthon van, és senki egy pillanatig nem dolgozhat anélkül, hogy nem köt azonnal betegbiztositást. És ez nincs lakhelyhez kötve. Mert mi van azzal, aki valamilyen munkás szállón lakik? Rengeteg van ilyen. És a cégek mégis azonnal kötnek betegbiztositást a dolgozónak. Ugyanis van külön ilyen törvény, amelyet már kötelezően „jogkövetés” kell hogy kövesse. Senkit nem érdekel, hogy hol van még az illetőenk betegbiztositása. Ha akar fizessen akár 5 országban is, ha ugy gondolja, hogy az a legbiztosabb a számára. Ezt megtiltani sehol nem tiltották még meg tudomásom szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest