Jön az első kínai vakcinaszállítmány – szállunk rendelkezésére

Elindult a magyar állam repülőgépe Pekingbe az első vakcinaszállítmányért – jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfő hajnalban a Szijjártó Péter tárcavezető Facebook-oldalán közzétett videóban.

Hétindító bejelentés

A közlése szerint a pekingi érkezést követően 550 ezer adagnyi oltóanyagot pakolnak a gépre, amely várhatóan kedden délben érkezik vissza Magyarországra, ez a  225 ezer ember beoltásához elegendő.

Menczer Tamás hangoztatta: ezt az  oltóanyagot  a világban már több mint 30 millió ember megkapott. Körülbelül 500 ezren kapták meg Szerbiában, köztük sok vajdasági magyar  is- emelte ki.
Emlékeztetett arra is, hogy a vakcina dokumentációját és gyártóhelyét a magyar szakemberek megvizsgálták. z utóbbi állítás azonban többek miszerint nem más mint csúsztatás, ugyanis az említett szekemberek az anyagárat, és nem azt szemlélték meg ahol a mi részünkre készülő vakcinát valóban gyártják.
Az érkezést követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai az ilyenkor még szokásos vizsgálatokat elvégzik, és ha mindent rendben találnak, megkezdődhet az oltás.

“A kínai vakcinával jelentősen gyorsíthatunk az oltási ütemterven. Minden élet és minden munkahely számít”

– hangsúlyozta Menczer Tamás a videóban.

vakcina

Háttér

Ahogy korábban mi is megírtuk, egy friss kormányrendelet lehetővé teszi, hogy gyógyszert és vakcinát is úgy engedélyezzen a kormány itthon, hogy az OGYÉI-nek (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek) arra nem kell külön szakmai vizsgálat után rábólintania. A magyar kormány nemcsak az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) engedélyeztetési folyamatát kerüli meg, hanem gyakorlatilag az OGYÉI-t is, hiszen így nincs szükség a gyártás és a vakcina külön hazai ellenőrzésére sem – most már nemcsak az EU országokban elfogadott vakcinák esetén, de a tagjelölt országokban engedélyezett oltóanyagoknál is. A kormányrendelettel gyakorlatilag mind – az egyébként már engedélyezett – Szputnyik V-öt, mind a kínai Sinopharm vakcinát engedélyezni lehet soron kívül is, utóbbival ugyanis már novemberben több mint egymillió kínai állampolgárt oltottak be, és Szerbiában például engedélyezett, ami tagjelölt ország.

(Képünk illusztráció)

vakcina

2 hozzászólás

 • 2021.02.15 - 07:57
  Közvetlen hivatkozás

  Szép napot kívánok.
  Miért kellett ilyen nagy gépet küldeni?Elég lett volna az uri kisgép is,
  Barna

  Válasz
 • 2021.02.15 - 11:34
  Közvetlen hivatkozás

  Nem fogadom el az orosz vakcinát, amíg nem tisztázódott a körülötte zajlott botrány!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük