Jön Ferenc pápa és vele a giccsáradat, de nem Ő tehet róla - a pápabögrétől a kacsintgató jézusos pénztárcáig - Városi Kurír

Sorting by

×

Jön Ferenc pápa és vele a giccsáradat, de nem Ő tehet róla – a pápabögrétől a kacsintgató jézusos pénztárcáig

Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén – írtuk meg mi is a napokban. Én még emlékszem az éppen 30 éve volt első magyarországi pápalátogatás fény- és árnyoldalaira is. Leginkább a giccsözönre.

Hirdetés

Harmat a léleknek

A pápalátogatás szerte a világon legalább olyan bazári esemény, mint amennyire felemelő és spirituális élmény. Előre borítékolható, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatásával sem lesz ez másképpen, mert vannak a hit magasztos, és az üzlet kevéssé érzelemdús lovagjai, és ők “ketten” szinte tökéletes szimbiózisban élnek. Az egykori esemény felemelő, megtisztító része volt -amiben több mint 100-ezer hívő részesült- a szentmise a Pécs melletti Pogány község repülőterén:

“Az éjszakai szálláshelyről a pápai gépkocsioszlop reggel nyolckor indult a helikopter-felszállóhelyre. A gépek 8.20-kor szálltak fel, és egy és negyed óra múlva, 9.35-kor érkeztek meg a pécs-pogányi repülőtérre, a pápai szentmise helyszínére. A város polgári és egyházi vezetőségének fogadása után a Szentatya pápamobilban körüljárt a több mint százezer hívó között, majd felöltözött és 10.15-kor megkezdődött a Magyarok Nagyasszonyához imádkozott szentmise. Mayer Mihály megyéspüspök úr szavakkal köszöntötte a Szentatyát… (A Magyar Püspöki Konferencia beszámolója 1991-ből, részlet)”

Magyarország “Giccsfölde” (bocs Mr. Tolkien!)

Az áhítat előtt, után és bocsánat a szóért, még közte is a tömeg mélyén -ahogy mondani szokás-  “ezerrel ment a seft”, külön vásártér szolgálta a mindent árusítók kényelmét. Ott aztán csak azt nem lehetett kapni, amit nem kerestek. Jó, tudom én is néhány dolog csak “pult alól ment”, de ment.

Legnagyobbat a giccsárusok kaszálták. Volt ott minden: pápás bögre, leginkább maci mézre hajazó műanyag Mária utánzat “szent földel”, vagy szenteltvízzel töltve, ezerféle különböző áldást osztó János Pállal, Jézussal, vagy a szent szűzzel matricázott, igen rossz minőségű póló, de a csúcs-ízléstelenség alighanem a kacsintgatós-jézusos pénztárca, amit alighanem már az árusok is szégyelltek kicsit, mert csak pult alól, külön kérésre lehetett kapni. És kérték, nem is kevesen. Az esemény éppen 30-éve történt, így nem csoda, ha több giccs-őrületre nem emlékszem, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy megjósolhassuk: ez az idei, Ferenc pápa látogatás is esélyesen fuldoklik majd a giccs gyártók szorításában.

 

Ferenc Pápa, giccs
illusztráció Városi Kurír

Ők biztosan nem mennek tönkre a pandémia miatt

Tény, hogy a világ giccspiacát semmi nem tudja megingatni, ők azok, akik még a háborúkból, rendszerváltásokból is profitálnak. Gondoljunk csak a többségükben minden minőségi és esztétikai követelményt felrúgó 1989-es Erdély és nagymagyarországos pólókra és jelvényhegyekre. Tehát biztosak lehetünk abban is, hogy 2021 a legtöbb kereskedővel ellentétben a giccsiparnak egyenesen a Kánaán lesz maga. És még mielőtt legyintenél azzal, hogy

“valami zsűrizés biztosan lesz”, csak annyit  mondhatok, igen – a világ egyik legkorruptabb országában, “valami” biztosan.

Ne legyen igazam!

 

Ferenc-pápa, giccs
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.