Jordán Tamás elbizonytalanodott…. listát kért, hogy ki számít ma „klasszikus” drámaírónak?

Orbán meghirdetett kultúr-diktatúrája szépen lecsorgott a vidéki városokba is. Szeptember 13-án közgyűlést tartott Szombathely önkormányzata. A városvezetés kultúráért felelős bizottsága elégedetlen volt a Jordán Tamás vezette Weöres Sándor Színházzal és annak programjával.

„Nem játszik elég magyar klasszikust…”

Az Átlátszó szerint a testület vezetője, a fideszes dr. Takátsné dr. Tenki Mária a jegyzőkönyv szerint felrótta a színházigazgató, Jordán Tamásnak, hogy túlteljesítik az előírt darabszámot, és így mintegy 40 százalékkal többet játszottak, mint szerződésük szerint kellett volna.

A jegyzőkönyv szerint az egyébként jogi végzettségű Takátsné szerint mindez komoly problémát jelenthet, ugyanis súlyos panaszokról és egy külön bizottság felállításáról beszélt. Takátsné az Átlátszónak azt mondta, ő csak azért érdeklődött a túlteljesítés miatt, mert azt akarta megtudni, hogy a következő ciklusban kell-e módosítania az önkormányzatnak a keretmegállapodásban foglalt előadásszámokon – ez végül nem történt meg.

Előzmény, ami – mint tudjuk – mindennek van….

A szombathelyi Weöres Sándor Színház tavaly vívott ki magának országos figyelmet, amikor tavasszal színházigazgatót kellett  kineveznie a közgyűlésnek, mivel a színház alapító-igazgatója, Jordán Tamás öt éves pályázati ideje lejárt.

2017 februárjában a közgyűlési döntést előkészítő Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága – ami a kultúráért fele a városban – nem szavazta meg a pályázatot. Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária volt az, aki a második körben közgyűlés elé vitt Jordán-pályázat kapcsán azt mondta, hogy bizottsági elnökként szeretné a továbbiakban ellenőrizni a színház szakmai munkáját.

A szombathelyi színészek nem is igazán értették, hogy miről van szó. Sokan kifogásolták, hogy a színház-csináláshoz nem értő politikus miért és hogyan akarja „ördögi tervét” véghezvinni. Jordánt végül is megválasztották, előbb egy évre, majd 2021. január 31-ig hosszabbították meg kinevezését.

„Hanyat” is írunk…?

A bizottsági elnöknek azzal is problémája volt, hogy a színház túl sok kortárs magyar darabot játszik. Takátsné szerint jobb lenne, ha több magyar klasszikust állítanának színpadra. A politikus az Átlátszónak viszont megint csak pontosított: azt mondta, hogy a színházzal kötött megállapodásban az szerepel, hogy a repertoáron többek között kortárs és klasszikus magyar darabokat is tartanak. Kérése arra vonatkozott, hogy ez a továbbiakban se változzon.

Jordán komolyan vette…..

A színházigazgató, Jordán Tamás a portál szerint komolyan vette a bizottsági elnök döntését – olyannyira, hogy még az ülésen kért tőle egy listát azokról a klasszikus magyar darabokról, amelyeket Takátsné színpadon szeretne látni. Erre azonban már nem kapott választ. Az Átlátszónak Takátsné azt mondta, azért nem foglalt állást, mert ezt nem az ő tisztje elmondani, ez szakmai kérdés.

Hogy az igazgató kitől kap választ, a portál szerint nehéz kitalálni, ugyanis a kultúráért felelős bizottságban szinte kivétel nélkül jogászok, exsportolók és pedagógusok ülnek. A bizottságban a kultúrához legközelebb az Fidesz által delegált Farkas Csaba áll, aki a Szülőföld könyvkiadó elnöke, a színházhoz pedig az az ellenzéki képviselő, Horváth Soma, aki egy ifjúsági színtársulattal 6-700 fős előadásokat tudott bemutatni.

Jordán Tamást eltávolították – Claudiusnak fel is út, le is út…..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük