Jövő hét szerdán világháborús bombákat hatástalanítanak a BAH csomópontnál

Második világháborús robbanótesteket fognak hatástalanítani szerdán Budapest XII. kerületében, a BAH csomópontnál. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják az BAH csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala.

Bomba-hatástalanítás

A Koltai Jenő Sportcentrum területén az építkezés során több, különböző típusú világháborús robbanószerkezeteket találtak, ezeket szerdán a honvédség tűzszerészei hatástalanítják majd – olvasható a közleményben.

Mint írták, a hatástalanítás idejére, a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a hatóságok a robbanótest helyétől csaknem ötszáz méter sugarú körben biztonsági zárást rendeltek el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak szerdán legkésőbb reggel 8 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után, várhatóan késő délután térhetnek vissza.

A hatóságoknak az I., a XI. és a XII. kerület területén több száz lakást, valamint irodaházakat, hoteleket, vendéglátóhelyeket kell kiüríteniük. Az érintett terület biztonságáról a rendőrség gondoskodik.

A kerületi önkormányzatok befogadóhelyeket jelöltek ki,

és gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is.

A XI. és XII. kerületieknek a MOM Kulturális Központ, az I. kerületieknek pedig a budavári közterület-felügyelet ügyfélszolgálati irodája lesz a befogadóhely.

Akik a kiürítés idején folyamatos egészségügyi ellátásra vagy szállításra szorulnak, igényüket a lakóhelyük szerint illetékes polgármesteri hivatalnál jelezhetik.

Közölték, a hatástalanítás idejére korlátozzák majd a BAH csomópont, a Hegyalja út és az Alkotás utca forgalmát. A lezárás miatt a 17-es és a 61-es villamos, a 8E, a 108E, a 110, a 112, a 139, a 140, a 140A, a 142 és a 212 jelzésű autóbuszok közlekedése is módosul majd. A közlekedési változások részletei a BKK honlapján érhetők majd el.

A hatóságok azt kérik az arra közlekedőktől, hogy április 10-én, szerdán időben induljanak útnak, és lehetőleg kerüljék el a BAH csomópont térségét.

A kiürítéssel kapcsolatos részletes tudnivalókról

az I., a XI. és XII. kerület az érintettekhez tájékoztatót juttat el. A tájékoztató az önkormányzati honlapon is megtalálható.

A fővárosi kormányhivatal közleménye szerint a biztonsági zárás feloldásáról a 30/269-76-70-es telefonszámon lehet majd érdeklődni, és érdemes figyelni a kerületi önkormányzatok honlapját is.

A kiürítés érinti a Csörsz utca, az Avar utca, a Hegyalja út, a Szittya utca, a Társ utca, az Otthon utca, a Schweidel utca, valamint a Jagelló utca számos ingatlanát.

Legutóbb március 23-án volt nagyobb területzárással járó hatástalanítási művelet, akkor a Duna budafoki szakaszán emeltek ki két világháborús bombát, és mintegy négyezer embernek kellett elhagynia otthonát.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Kiemelték a két egytonnás háborús légibombát a Dunából

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük