Jövő héten kiderül, ki lesz a baloldal közös főpolgármester-jelöltje

Jövő hétfőtől vasárnapig bonyolítja le közös főpolgármester-jelöltjét kereső előválasztását az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás.

33 helyszínen lehet szavazni

A pártok képviselőiből álló előválasztási bizottság tagjai csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón ismertették a voksolás menetét.

Őrsi Gergely (MSZP) elmondta, Horváth Csaba, a szocialisták és Karácsony Gergely, a Párbeszéd jelöltje is összegyűjtötte az induláshoz szükséges legalább kétezer ajánlást. Örömtelinek nevezte, hogy mintegy 12 ezer ajánlás érkezett a két jelöltre. Közölte, a választópolgárok személyesen 33 helyszínen adhatják le voksaikat: hét forgalmas csomópontban felállított sátorban és huszonhat partirodán.

Őrsi Gergely megjegyezte, több mint 1400-an jelezték előzetesen, hogy elektronikus úton kívánnak szavazni.

A baloldalon nem a vezér dönt

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) elmondta, a jelölések száma azt mutatja, az embereket érdekli az előválasztás. Úgy fogalmazott, míg a „Fideszben megszokhattuk, hogy ott eldönti a vezér, hogy kiből mi legyen”, addig a baloldal demokratikus választás útján, a riválist tisztelve dönt a főpolgármester-jelölt személyéről.

Élő Norbert (DK) szerint a már beérkezett mintegy 12 ezer ajánlásból kiderül, „Budapest nem szereti az Orbán-rendszert”, és leváltaná Tarlós István főpolgármestert. A DK politikusa azt reméli, hogy a közös jelölt sikerével Budapest újra a „szabadság, a szolidaritás és a szerelem városa” lehet.

Huszti Andrea (Szolidaritás) a korábban megszólalókhoz hasonlóan arra kérte a budapesti választópolgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az előválasztáson.

Nem érdemes előre következtetni a számokból

Kérdésekre Őrsi Gergely elmondta, a szinte végleges adatok alapján Horváth Csaba 6.465, Karácsony Gergely pedig 5.300 ajánlást adott le. Megjegyezte ugyanakkor, hogy – az országgyűlési választáshoz hasonlóan – ezekből a számokból nem érdemes az eredményre vonatkozó következtetéseket levonni.

Kocsis-Cake Olivio arra a kérdésre, miszerint egy korábbi felvétel tanúsága szerint Sneider Tamás Jobbik-elnök felesége náci karlendítéssel pózolt, azt mondta, az ilyen ügyek nem segítik az ellenzéki együttműködést. Kijelentette, elítélik ezeket a megnyilvánulásukat, és legalább az érintettek bocsánatkérését várják.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Karácsony Gergely és Horváth Csaba mérkőzik a baloldali főpolgármester-jelöltségért

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük