Jövőre még drágább az életed! – Nyugdíj helyett a temetőbe

Mint azt mi is megírtuk, a parlamenti ülésszak utolsó napján a képviselők elfogadták a jövő évi költségvetést. A tudósításból kimaradt, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január 1-jétől havi 7500 (napi 250) forintról havi 7710 (napi 257) forintra változik. A minden adózót érintő járulék ebben az évben is emelkedett havi 180 forinttal – írja a 24.hu.

Ez enyhén szólva is furcsa… Meg érthetetlen!

Hiszen miközben nincs olyan – politikusi szóhasználattal élve – magyar ember, akinek ne lett volna már dühítő kalandja az egészségügyben. Egyre inkább a nem kevés adózott pénzbe kerülő magánszolgáltatókhoz tereli a kormány a népet. Minden esztendőben, havonta levonják a fizetésekből a hozzájárulást. És az összeg csak emelkedik…

Mi többet fizetünk, ám az orvosoknak, az egészségügyben dolgozó szakalkalmazottaknak nem emelkedik a fizetése. Van, aki külföldön próbál szerencsét, van, aki másod- harmad és negyedállást vállal orvosként, és amikor kiadják a statisztikát arról, hogy hány orvos dolgozik a hazai egészségügyben, az illetőt négy orvosnak számolják. Közben egyre kevesebb helyen van háziorvos, fog- és gyermekorvos. A nyugdíjas doktorokat a rendelőből viszik a temetőbe, mert kénytelenek idős korukban is dolgozni. Ugyanis nem lenne, aki átvenné a praxist– no meg valljuk be, a nyugdíj melletti kereset sem jön rosszul.

A kérdés csak az, hogy miért is fizetünk? A két-három hónapos előjegyzésekért (van, aki meg sem éli, hogy sorra kerüljön), a sok-sok órás várakozásért a sürgősségin? Hogy a kórházban nincs WC-papír, hogy a beteg otthonról viszi be a gyógyszereit, majd hónapokig tartó kezelést igénylő kórházi fertőzéssel tér haza (ha szerencséje van és túléli).

És évről-évre rosszabbak a körülmények.

Lehet, hogy ezért emelték ebben az esztendőben és emelik jövőre is a hozzájárulás mértékét? Vagy netán valakik, akik az uralkodó párt közelében vannak (rokonok, jó barátok – vagy „csupán” ügyes haszonlesők) nem kis hasznot húznak ebből?! Mert nem úgy néz ki, mintha az adónkat az egészségügyi ellátás jobbítására fordítanák.

Gondolom, a kormány úgy véli, akinek drága az élete, az menjen magánrendelőbe, fizesse meg az árát. A hozzájárulást meg – ha tetszik, ha nem – így is, úgy is vonják a fizetéséből és valakik jól járnak. Nem kicsit, nagyon! Tehát nekünk dupla a kiadás. Szóval, „magyar ember”, jövőre még drágább az életed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük