Józsefvárosi tükör

Nyert a Fidesz jelöltje Józsefvárosban, mégpedig simán. Igazán elképesztő, legalábbis ahhoz képest, amit művel a társaság.

Kocsis Máté persze nyerte az országgyűlésit is – pedig ha valakinek, hát neki igazán veszítenie kellett volna, s éppen Józsefvárosban. De rá – és most utódjára – szavaztak nyilván a maffia meg a klientúra tagjai, és a reménytelen, megtévesztett, olcsón „megvehető” szegények.

A 23%-os részvételi arány némileg megtévesztő; helyesebb az általában szavazni hajlandókkal (a nyilvántartásba vettek 70%-a: kb. 40000 ember) számolni: tehát a részvételi arány nagyjából 33%-os.  Ha ezt tesszük, láthatjuk: Sára kapott 20,6, míg Győri 12%-ot.

Felületes szemlélésre is megállapítható: a Fidesz sikeres kampányt folytatott. A hírek szerint sok helyre az értesítő sem ment ki; általában nem csináltak nagy ügyet a „választásból”: csak a saját híveikhez szóltak – igaz, az ellenfelet megjelenni sem hagyták, például az önkormányzati lapban. Bízhattak táborukban – a cél minden bizonnyal az volt, hogy a másik oldalról minél kevesebben menjenek el szavazni. Ezért aztán igazából csak az utolsó napokban kezdték el rendesen pocskondiázni, rágalmazni az ellenfelet: megjelentek akkor a Fidesz legszemetebb alakjai, hogy előadják a megszokott ócska és aljas handabandát Sorosról, migránssimogatásról, drogtanyáról. Ahogy a 444 írta:

A fideszes túlsúly nem is a mindent elárasztó plakátok szintjén volt feltűnő, hanem hogy Sára Botond kampányát gyakorlatilag önkormányzati erőforrásokból nyomta végig. … ha valaki csak innen [a közpénzből kiadott lapokból] tájékozódott, nem biztos, hogy észlelte, hogy Sára Botondon kívül más jelöltek is indulnak.

Választási csalás történt, természetesen… Természetesen, ahogy azt már megszokhattuk.

Igazán undorító – de hát ez a Fidesz. Szégyentelen tisztességtelenségük mindenben megmutatkozik. Még ahhoz is volt bőr a képükön, hogy az ellenfelet vádolják meg szavazatvásárlással: a józsefvárosi tükörből a Fidesz ocsmány képe vigyorog ránk a csúfságnak emlegetett Soros meg SZDSZ mögül…

A Győri Péter mögött fölsorakozott ellenzék pedig nem volt képes hatékony mozgósításra.

Tanulság?

Lehetne azt mondani, hogy alkalmazkodni kell: a Fideszéhez hasonló módszereket használni. Csakhogy abban a Fidesz a legjobb: saját pályáján verhetetlen.

Lehet nyíltan és határozottan, a legalapvetőbb kérdésekben is szembefordulni vele. Már azokban is, amelyek a Fidesz szerint a legalapvetőbbek. Ám ez a mai körülmények között biztos vereséghez vezet. (És mégis…)

Lehet szidni a távol maradókat – vagy lehet egyszerűen legyinteni.

Mindaz, ami ma Magyarországon történik, bárhonnan nézem is, szégyenletes. Nem tudni, meddig tarthat ez még – de a vége alighanem nagyon csúnya lesz.

Kapcsolódó:

Sára Botond (Fidesz-KDNP) nyerte a józsefvárosi polgármester-választást

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük