Migrációs csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben

Informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet hívott össze szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vasárnapra Brüsszelbe, a találkozón egyes érdekelt tagállamok vezetői vesznek részt.

A hivatalos tájékoztatás szerint az egyeztetés célja, hogy “európai megoldásokat” keressenek a migráció kérdésére az uniós állam- és kormányfők jövő csütörtökön kezdődő rendes csúcstalálkozója előtt.

A sajtóban arról számoltak be, hogy a hétvégi minicsúcsra Ausztria, Bulgária, Görögország, Málta, Németország, Olaszország, illetve Spanyolország vezetői kaptak meghívást, később azonban a belga és a holland miniszterelnök is közölte, hogy jelen lesznek az ülésen.

Juncker szerda délután elmondta, nem ő kezdeményezte az egyeztetést, hanem bizonyos tagállamokból megkeresték, hogy hívjon össze találkozót az érdekelt országok vezetőinek részvételével. A bizottság elnöke hozzáfűzte azt is, hogy a tervezett találkozón – mint fogalmazott – más országok is részt vehetnek.

Leszögezte, nincs arról szó, hogy megpróbálnának majd “diktálni” a migráció ügyében azon tagállamoknak, amelyek képviselői nem voltak jelen a találkozón.

Végezetül elmondta, hogy van néhány ötlete, amelyet be fog mutatni, de egyelőre nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

Kevés az esély a kompromisszumra

A Handelsblatt című német napilap eközben arról írt, hogy megszerezte az ülésen aláírandó nyilatkozat első vázlatát, amelyben Juncker javaslatot tesz az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) hatáskörének bővítésére, illetve arra, hogy 2020 végéig növeljék 10 ezer főre az uniós határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) személyzetének létszámát.

A tervezetben emellett szigorúbb fellépést sürgetnek a menedékkérők EU-tagállamok közötti “másodlagos mozgása” ellen. Mint írták, az uniós országoknak “büntetés terhe mellett” kötelezniük kellene a menedékkérőket, hogy ne utazzanak tovább másik tagállamba, és szigorítani kéne ennek ellenőrzését a repülőtereken, illetve vasúti és buszpályaudvarokon.

Az újság által ismertetett szövegben aláhúzzák: “(az érintetteknek) nincs joguk szabadon megválasztani, melyik tagországban nyújtják be menekültügyi kérelmüket”.

A Süddeutsche Zeitung értesülései szerint a bizottság elnöke Angela Merkel német kancellár kérésére hívta össze a találkozót.

Szakértők szerint a jövő heti, egyébként számos más nehéz kérdést is felölelő EU-csúcs legfontosabb és legmegosztóbb témája a migrációs és menekültpolitika lesz.

Brüsszelben kevés esélyt látnak arra, hogy a tagállami vezetőknek sikerül kompromisszumra jutniuk az úgynevezett dublini menekültügyi rendszer reformjáról.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

A kormány megvédi Európát a válság megoldásától…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük