Junckernek, az Európai Bizottság elnökének gondot jelent a Fidesz néppárti tagsága

Jean-Claude Juncker ezt az Euractiv című brüsszeli hírportál az olasz médiára hivatkozó pénteki cikkében jelentette ki.

Orbán hét percet kap

A portál felidézte, hogy az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett elnökök értekezletének csütörtöki ülését megelőzően olasz újságírók a Fidesz néppárti tagságáról kérdezték Junckert, aki kijelentette: „igen, nekem ez problémát jelent”.

Juncker a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt politikusa, amely szintén a néppárti pártcsaládhoz tartozik.

Az elnökök értekezlete arról döntött csütörtökön, hogy Orbán Viktor hét percben felszólalhat az Európai Parlament plenáris ülésének keretében tartott, a magyar jogállamiságot vizsgáló, úgynevezett Sargentini-jelentésről szóló vitán.

Hetes cikk – Magyarországgal szemben

Az EP jövő kedden Orbán Viktor részvételével plenáris vitát tart, majd szerdán szavaz a legújabb, Magyarországról szóló jelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása Magyarországgal szemben.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és rendszerszintű megsértése esetén – végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat. Ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

(Forrás: MTI)

Le Figaro: a brüsszeli magatartásváltás felér egy hadüzenettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük