Juszt László: 2 100 000 000 000.- Ft – Ezt még az unokáink unokái is fizetni fogják

Na, akkor matekozzunk egy kicsit! Orbán “jól átgondolt” stadionépítési őrülete eddig – és csak az itthoni stadionok – k.b.: 600 milliárdunkba került. Most! És még jön majd az atlétikai… és kitudja még mi?

Ez persze csak az egyik pontja a problémának

Ennél sokkal súlyosabb a folytatás. Utánaolvashat bárki, még a Real stadionja sem élne meg pusztán a jegybevételből, a rendezvényekből, pedig azok a mérkőzések teltházasak. Pontos legyek: nincsen olyan football stadion a világon, amely eltartja magát. A klubok nem a jegybevételből, hanem a reklámból, a jogdíjakból, az emléktárgyakból, stb. élnek. És persze az állami, de sokkal inkább az önkormányzati és egyéni támogatásokból.

Ezért sincs az új, vagy mostanában felújított stadionoknak – leszámítva a Fradi stadionját – kezelője. Miért is lenne? Melyik az az önkormányzat, amelyik – miután a kormány kirabolta őket – fel tudna vállalni évente egy értelmetlen, több milliárdos kifizetést. De mennyiről van szó?

Minden értelmes gazdasági szakember úgy gondolkodik,

hogy az amortizáció évi 2 %, a fenntartás, a működtetés további 2,5-3 %. Ez esetünkben 30 milliárd. Évente! Miután az amortizáció 2 %, ez ötven éves fenntartást tételez fel. Tehát a miniszterelnöki hobi – ha nem jön semmi közbe – 1 billió 125 milliárd forint. Plusz az építési költség ugye: 600 milliárd. Az annyi, mint: 2 billió 100 milliárd.

Hogy mindenki lássa: 2 100 000 000 000 ft.

Gratulálok a miniszterelnökötökhöz!

Ezt még az unokáink unokái is fizetni fogják.

Szomorú, de az lesz a leggazdaságosabb megoldás, hogy leromboljuk őket.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük