BanánköztársaságKiemelt hírek

Juszt László: Bibi! Nem fogadtad meg a figyelmeztetést, a sorsod hát beteljesült….

Juszt László: Bibi! Nem fogadtad meg a figyelmeztetést, a sorsod hát beteljesült....

Az tagadhatatlan, hogy Orbán Viktor látogatása egy-egy országvezetőnél nem jelent jót a vendéglátó további pályafutására nézve. Ebben persze szerepe lehet annak, hogy szeret olyan kétes hírű kollégáihoz dörgölőzni, akiknek van vaj a fülük mögött, így csak idő kérdése, hogy lefüleljék őket. Mindenesetre, érdemes elgondolkodni a magyar miniszterelnök “rontásképességén”.

“Levél Benjamin Netanyahu , volt izraeli miniszterelnöknek….”

Juszt László közösségi oldalán vette számba az orbáni átok néhány áldozatát egy képzeletbeli levélben, amit a volt izraeli miniszterelnöknek címzett:

“Kedves Bibi! Hát hiába figyelmeztettelek, hogy veszélyes ember ez az Orbán. A rontást hordja magában, s különösen veszélyes a saját országára, s azokra a külföldi vezetőkre, akiket meglátogat, akikkel barátkozni kezd.

Nem véletlenül küldtem el neked a listát: Hosni Mubarak, Silvio Berlusconi, Andrius Kubilius, Mikheil Saakashvili, Robert Fico, Viktor Yanukovych, HC Strache, Donald Trump.

Olykor nem is kell sok időnek eltelni a találkozó után.

 • Például Mubarak ellen a találkozó másnapján kezdődtek a tüntetések. Mubarak azóta is – szörnyű kimondani – börtönben van.
 • “Számíthatsz ránk”- üzente Berlusconinak, akivel nem sokkal korában az Uniós csúcson barátkoztak, s aki másfél héttel később már bukott miniszterelnök volt.
 • “Viktor, Viktor!” – harsogott a grúz parlament, amikor meglátogatta Mikhail Szaakasvilit, aki mellett egy többezres választási nagygyűlésen is felszólalt. Ugye mondanom sem kell, nem sokkal később Szaakasvili már el is menekült Grúziából.
 • A litván miniszterelnök sem tanult a korábbiakból. Hiába a gazdasági sikerek sem tudták “überelni” Orbán látogatását.
 • Janukoviccsal még rosszindulatú is volt, mert azt mondta neki, hogy “te vagy a térség stabilitásának garanciája”. Na annyi is volt szegénynek…
 • Ja! És itt van a volt macedon miniszterelnök Gruevszki. Akit a börtöntől mentett ide a mi hősünk. És tényleg itt van!

Folytathatnám a sort, de most már minek?

Bibi! Nem fogadtad meg a figyelmeztetést, a sorsod hát beteljesült.”

Háttér

Egy meghatározó korszak ért véget szerdán Izraelben. Több mint 12 évnyi folyamatos kormányzás után távozott a tisztségéből Benjámin Netanjahu, az ország miniszterelnöke. Elkerülhetetlen volt a bukása:

 • Netanjahu személye kapcsán számos korrupciós vád merült fel, illetve vesztegetés, csalás és hatalommal való visszaélés jogcímen már bírósági eljárást is indítottak a ellene, amelyre korábban nem volt példa egy hivatalban lévő miniszterelnök esetében. Nem ritka azonban a politikusok elleni eljárás Izraelben, Ehúd Olmert korábbi miniszterelnököt például már elítélték korrupció miatt.
 • Ennyi hatalomban töltött év után egyszerűen elfogyott a levegő Netanjahu körül, mivel az izraeli politikai pártokban már természetes igény mutatkozik arra, hogy a miniszterelnök távozzon a hatalomból. Nem is véletlen, hogy az utóbbi két évben négy választást kellett tartani Izraelben, mert Netanjahu koalíciói sorra omlottak össze. Mára pedig egyszerűen nem maradt potenciális koalíciós partner, akivel folytathatná a kormányzást, sőt olyan pártok fognak össze ellene, akik ideológiailag homlokegyenest mást gondolnak a világról.
 • Netanjahu erősen nacionalista politikája imponált ugyan sok jobboldali szavazónak, de sok tekintetben polarizálta az izraeli közvéleményt és elidegenített jelentős számú centrista, liberális vagy éppen baloldali szavazót.
 • Az elégedetlenséget csak növelte a koronavírus-járvány, annak kezdeti kezelése és a nyomában tapasztalt negatív gazdasági hatások, amelyek éppen a viszonylag gyenge szociális háló miatt fájhattak az izraelieknek. A decemberben beindult oltási kampány azonban javíthatott a miniszterelnök megítélésén, főleg annak fényében, hogy az ország világelsővé vált átoltottság tekintetében.

Ja, és Orbán Viktor is meglátogatta….

Orbán Viktor március elején járt utoljára Jeruzsálemben, ahol arról tárgyaltak, miként vonhatnák be Magyarországot az Izraelben tervezett nemzetközi vakcinagyártásba.

“Együtt többre vagyunk képesek”

– fogalmazott az izraeli miniszterelnök. Netanjahu közeli személyes barátjának nevezte a magyar kormányfőt. Szintén Izraelbe látogatott Szijjártó Péter is két nappal Netanyahu “fekete napja előtt”

Izrael a barátunk, a szövetségesünk, és teljesen természetes, hogy amikor támadás éri, akkor kiállunk Izrael, a barátunk mellett,

-mondta akkor a magyar külügyminiszter és biztosította Netanyahut, hogy Magyarország a jövőben is hasonló álláspontot fog képviselni.

Minden egyes olyan nyilatkozatot, határozatot, amelyek tisztességtelenek lennének Izraellel szemben, amelyek Izrael-ellenesek, vagy netán antiszemita hangokkal rendelkeznének, egészen biztosan meg fogunk vétózni a jövőben is,

ígérte a magyar diplomácia vezetője Jeruzsálemben.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

bibi

 

Comments (2)

 1. Fürediné Kiefer Edit

  Izraelnek is meg kellett tisztulnia, nem maradhat a megromlott állapotában.A pfóféták tanítják, hogy ha felismertük a káoszt, akkor már látjuk a kivezető útat is.Izraelben is vannak próféták, tudosok, nem hagyhatják, hogy egy kormányt csak az érdek vezéreljen. Remélem, magukra találnak az izraeliek és bölcsebbek lettek.Szerintem nekik az a küldetésük,hogy békét mutassanak és hirdessenek a világnak a vészkorszak tanulsága alapján, és ha ebben az irányba haladnak, bölcsesség tudorai lesznek. Ez csak elhatározás kérdése, kívánom nekik, hogy harmonikus életük legyen, mutassanak az egész világnak példát, hogy a szellemi, kulturális értékek a legfőbb értékek a földön.

 2. […] irányítaná a kormányt. Eközben Deák Dániel ünnepelteti magát, hogy Ő is van olyan rossz ómen, mint Orbán […]

Szólj hozzá!