Juszt László: Ezt még az unokáink unokái is fizetni fogják

A tegnapi dicsőséges vereség után meg kell ismételnem egy 3 hónappal ezelőtti bejegyzésemet: Na akkor matekozzunk egy kicsit. Orbán “jól átgondolt” stadionépítési őrülete 420-450 milliárdunkba kerül. Most! (Azért ez a bizonytalanság, mert ma nincs ember, aki meg tudja mondani, hogy mennyi lesz a végszámla a Puskás stadionnál.)

Ez persze csak az egyik pontja a problémának. Ennél sokkal súlyosabb a folytatás.

Utánaolvashat bárki, még a Real stadionja sem élne meg pusztán a jegybevételből, a rendezvényekből. Pontos legyek: nincsen olyan football stadion (!) a világon, amely eltartja magát. A klubok nem a jegybevételből, hanem a reklámból, a jogdíjakból, az emléktárgyakból, stb. élnek. És persze az állami, de sokkal inkább az önkormányzati és egyéni támogatásokból.Nálunk ezért sincs az új, vagy mostanában felújjított stadionoknak – leszámítva a Fradi stadionját – kezelője. Miért is lenne? Melyik az az önkormányzat, amelyik – miután a kormány kirabolta őket – fel tudna vállalni évente egy értelmetlen, több milliárdos kifizetést. De mennyiről van szó?Minden értelmes gazdasági szakember úgy gondolkodik, hogy az amortizáció évi 2 %, a fenntartás, a működtetés további 2,5-3 %. Ez esetünkben 22 és fél milliárd. Évente! Miután az amortizáció 2 %, ez ötven éves fenntartást tételez fel. Tehát a miniszterelnöki hobi – ha nem jön semmi közbe – a végén 1 billió 125 milliárd forint. Plusz az építési költség ugye: 425 milliárd. Az annyi, mint: 1 billió 700 milliárd.

Hogy mindenki lássa: 1 700 000 000 000 ft.

Gratulálok a miniszterelnökötökhöz! Ezt még az unokáink unokái is fizetni fogják. Szomorú, de az lesz a leggazdaságosabb megoldás, hogy leromboljuk őket.

Vásárhelyi Mária: a magyar foci nem véletlenül, hanem direkt ilyen sz@r

Két év alatt 20 milliárd közpénz ment el határon túli focira

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük