Juszt László: hamarosan sor kerül a „Kövér-huszárok” bevetésére is

Valóban, ahogyan Kövér házmester emlékeztetett van egy golyónyom a parlamenti szószékben. A lövést Kovács Gyula ellenzéki képviselő adta le.

Az előzmények:

1912. június 7-én, Tisza demokratikusnak aligha nevezhető módon rendőrökkel vezettette el az ellenzéki politikusokat. A kormány így tudta megszavazni a csaknem egy éve vitatott törvényt, amely lényegében megnyitotta az utat az első világháborús részvételünk előtt. A Pesti Hírlap aznap így tudósított:

„Ezen a napon történt meg az, hogy a többség törvénytelenül szavazott meg törvényt s a képviselőház elnöke utcai rendőröket rendelt a parlamentbe és ezekkel vezettette ki a képviselőket”.

Senkinek ne legyen kétsége

Kövér házmester már megszervezte a maga parlamenti őrségét. Egyelőre csak ő tilt ki önkényesen akit akar az épületből, de szerintem hamarosan sor kerül a “Kövér-huszárok” bevetésére is.

Forrás

Nagyon kérek mindenkit, hogy kövér lászlóról ne mondja,

hogy kivetkőzött kommunista. Nem az! Hogy a saját szavaival éljek

„PRIMITÍV, OSTOBA FAJANKÓ,”

hozzáteszem szerintem szellemileg sérült, aki a sok irányváltásban elveszítette az iránytűjét.

Mint mondtam soha, – akkor sem amikor 89 előtt az MSZMP alkalmazottja volt – sem volt kommunista. Csak annak hazudta magát! Miként később liberálisnak, azután konzervatívnak, most meg hívő kereszténynek. Ha egy kicsit előbb született volna, akkor a szekrény mélyén még meglenne a nyilaskeresztes karszalagja is.

Forrás

Háttér bővebben Konok Pétertől

„Gróf Tisza István (a „vad, geszti bolond”, a „gyújtogató, csóvás ember”, (ahogy Ady nevezte) a véderőtörvény támogatója volt: több újoncot akart a hadseregnek (több szerencsétlen ágyútölteléket), és több pénzt hadi kiadásokra. Az akkori ellenzék ezt obstrukcióval igyekezett megakadályozni. Tisza garantálta, hogy semmiféle eszköztől nem riad vissza, de keresztülviszi a törvényt, ezért a kormánypárt házelnöknek választotta. A választás alatt a kormánypárti képviselők agyba-főbe verték Kovács Gyula ellenzéki képviselőt, aki a szavazóurnát a padlóra lökte.

Tisza kinevezésének hírére

másnap, 1912. május 23-án Budapesten óriási munkástüntetés tört ki, amit a rendőrség sortűzzel szétvert: hat tüntetőt meggyilkoltak, kétszáz volt a sebesültek száma (ez volt a „vérvörös csütörtök”).

Kovácsot a házelnök harminc napra kitiltotta az ülésekről, június 4-én pedig az ellenzékieket rendőrökkel távolította el, és megszavaztatta a véderőtörvényt. Három nappal később ismét rendőröket vezényelt az ülésterembe, akik újra kicibálták az ellenzéket.

Ekkor Kovács, aki a karzatról figyelte az ülést, pisztolyt rántott, és

„Van még itt ellenzéki”

kiáltással berontott az ülésterembe.

Három lövést adott le Tiszára,

akit nem talált el (innen a máig is látható golyónyom), majd főbe lőtte magát. Ez nem akadályozta meg a kormánypárti képviselőket, hogy ismét összeverjék, a földön rugdossák Kovácsot.

Kovács életben maradt, és a bíróság utóbb elmezavarra hivatkozva felmentette. Tisza egy évvel később miniszterelnök lett, józan és beszámítható elmével vitte Magyarországot az első világháború poklába.

Nos, erről mondta Kövér László, a korántsem óriási Tisza törpe utóda a házelnöki székben,

hogy

„ezen a pulpituson egy több mint 100 éves golyónyom árulkodik az ellenzéki felelőtlenségről, ostobaságról, hazafiatlanságról”.

Még szerencse, hogy a Hadházyra rohanó kormánypártiak ezúttal eltekintettek a véresre veréstől. Bár igény, az lett volna rá.”

Esetháttér 2019 Magyarországáról

Az önkormányzati választások és a Borkai-botrány után hétfőn kéthetes üléssel kezdte meg őszi ülésszakát az országgyűlés. Hadházy Ákos egy táblát tartott fel Orbán Viktor napirend előtti felszólalása közben a parlamentben.

A parlamenti közvetítésben pontosan nem lehetett látni, mi történik, mert Hadházy akcióját szándékosan nem mutatták a kamerák, de tény:

Orbán a beszédét is megszakította, és megpróbálta kivenni Hadházy kezéből a táblát, de nem sikerült.

Kövér szerint 100 éves golyónyom árulkodik ezen a pulpituson az ellenzék felelőtlenségéről, ezt még a kommunisták sem távolították el. Ezután így folytatta:

„Arra kérem Önöket, hogy abból a választási vereségből, amit elszenvedtek, hogy ne folytassák ugyanazt a háborús politikát, amit folytattak. Tartsák be a házszabályt, ne csináljanak cirkuszt a parlamentből! Aki erre nem képes, forduljon szakemberhez segítségért.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük