Juszt László: Lehet, radikálisnak tűnik a javaslat, de csupán azoknak, akik csak a diktatúra védelmére használják a jogot

A Salzburgi Egyetem alkotmányjogász professzora, Jakab András egy német szakblogon tett egy javaslatot, mely szerint az Európai Parlament vonja meg azoknak a képviselőknek a mandátumát, akik nem tiszta választáson jutottak hozzá.

Az EP-ben létezik egy u.n. mandátumigazolási eljárás,

ami éppen a képviselői hely megszerzésének szabályosságát vizsgálja. Ez jórészt formális, és az egyéni összeférhetetlenségre terjed ki, de Jakab szerint vizsgálni kellene a mandátum megszerzésének tartalmi kérdését is.

Szerinte az Európai Parlamentnek meg kell védenie magát attól, hogy megkérdőjelezhető mandátummal rendelkező képviselők szivárogjanak be a parlament működésébe. 4 konkrét tényezőt említ, amelyek alapot adhatnának egy nemzeti EP-választás legitimitásának megkérdőjelezésére és a mandátum visszavonására:

  • a média (állami és privát) a kormány fakenews-propagandáját szajkózza;
  • a kormány közpénzből a kormánypártok mellett kampányol;
  • a Számvevőszék pénzügyi szankciókkal bünteti az ellenzéki pártokat, a kormánypártokat azonban nem;
  • a kormányoldal az igazságszolgáltatás függetlensége maradékának felszámolására törekszik.

Ez a négy tényező konkrétan illik, illetve csak ránk illik

Azaz Jakab arra hívja fel a figyelmet, hogy az EP-nek meg kellene védenie magát a Fidesztől, méghozzá úgy, hogy a formális összeférhetetlenségen kívül a választást tartalmilag, a legitimitást illetően is vizsgálja. És ha kell, akkor vonja meg a Fidesz-képviselők mandátumát.

Lehet radikálisnak tűnik a javaslat, de csak azoknak, akik csak a diktatúra védelmére használják a jogot.

(Forrás: Juszt László közösségi oldala)

“Az új képviselők utólagos mandátumvizsgálatát a Parlament Jogi Bizottsága végzi el, amely a tagállamok által szolgáltatott információk alapján jelentést készít. A döntést eljuttatja a Parlament elnökéhez, aki erről a következő plenáris ülésen számol be. A Parlament az 1976. szeptember 20-i jogszabály alapján a mandátumvizsgálat mellett esetleges jogvitákról is dönt, azoknak a kérdéseknek a kivételével, amelyekről a nemzeti választójog rendelkezik.” (Hírek Európai Parlament)

Amennyiben megállapítják, hogy egy képviselő összeférhetetlen tisztséget tölt be, a Parlament „megállapítja a képviselői hely megüresedését”.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük