Juszt László az újabb szoborrombolás ellen

Merényletre készül pártunk és kormányunk, ezúttal az éppen 60 esztendeje kivégzett Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát akarják elszállítani. Ez egy  újabb szégyenteljes akció a főváros arculata és a demokráciáért életét adó Nagy Imre emléke ellen.  A több hónapos – a választás óta – hallgatásba burkolózott Juszt László ezt posztolta közösségi oldalán:

Na ez megint szép és igazán jellemző erre a képmutató, semmit sem tisztelő bagázsra!

A NEMZET HÁZMESTERE (K.L.) azt nyilatkozta, – talán nem véletlenül, Nagy Imre kivégzésének 60. évfordulója előtt – hogy el kell távolítani a Nagy Imre szobrot a Vértanuk teréről. Azzal indokolta, amit a Kossuth térről korábban is mondtak: szeretnénk viszaadni a háború előtt arculatát. (Ebben a szellemben tüntették el a forradalom lángját is a Kossuth térről.) A két tér – Kossuth és Vértanuk – nem azonos!!! Halkan jegyzem meg: ha valaki tud mutatni egyetlen olyan képet, amelyen nem ilyen, csak hasonló volt a háború előtti Kossuth tér, annak minden kívánságát teljesítem.

Nagy Imre, akiről Orbán az újratemetésen ezt mondta:

“Azok a fiatalok, akik ma az európai polgári demokrácia megvalósításáért küzdenek, két okból hajtanak fejet a kommunista Nagy Imre és társai előtt. Mi azokat az államférfiakat tiszteljük bennük, akik azonosultak a magyar társadalom akaratával, akik hogy ezt megtehessék, képesek voltak leszámolni a szent kommunista tabukkal, azaz az orosz birodalom feltétlen szolgálatával és a párt diktatúrájával.”

Az emlékmű nem közpénzből készült. Demján Sándor, a rendszerváltás után két társával együtt finanszírozta az alkotás felállítását. A rendszerváltás utáni kormányok ugyanis nem állítottak szobrot Nagy Imrének. A Fidesz előző kormányzása idején egyszer már belengette a szobor eltávolítását. Akkor Demján – Tarlósnak írt levelében – kilátásba helyezte, ha a szobrot elmozdítják, visszavonja egykori adományát.

Demján Sándor nemrégiben elhunyt.

(Forrás Juszt László közösségi oldala)

A Városi Kurír nyitóoldalán szavazhatsz, kérdésünkre: elszállasztatják-e Orbánék a Vértanúk teréről Nagy Imre szobrát?

Kapcsolódó

Napjaink politikai foglyaiért – Nagy Imre-évforduló – Így járhat mindenki, aki az útjukba áll

Petíciót indít a DK Nagy Imre szobrának eltávolítása ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük