Kaczinsky, Orbán, Salvini összenő… – Új szélsőjobboldali európai frakció van alakulóban!? – Frissítés!

Orbán Viktor, Matteo Salvini és több más, az Európai Néppártról már bőven jobbra tolódott politikus már egy ideje tárgyal arról, hogy új politikai csoportot hoznak létre az Európai Parlamentben.

A 444.hu forrásai viszont úgy tudják, hogy a megállapodás megszületett,

szombaton pedig be is jelentik az új szélsőjobboldali frakció megalakulását Varsóban.

Az új frakció lényegében a 2019-ben alakult,

szélsőjobbos-euroszkeptikus Identitás és Demokrácia frakció kibővítését jelenti, annak tagjaihoz csatlakozik a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt 24, és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox párt négy képviselője. A két lengyel és a spanyol párt eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában ült, ennek a frakciónak a létszáma így a három párt kilépésével 63 főről 32-re csökken.

A Fidesz és a PiS az új frakcióban olyan pártokhoz csatlakozik, mint a Matteo Salvini féle olasz Liga, az osztrák Szabadságpárt, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése és a német AfD.

Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportja lesz a Néppárt és a szociáldemokraták után.

A hírt Szymon Hołownia, a 2020-as lengyel elnökválasztás egyik indulója is kitweetelte.

Orbán már a kilépés előtt is pedzegette egy új, a néppárttól jobbra álló frakció létrehozását,

kezdetben még az EPP társfrakciójaként. Azóta viszont aktív tárgyalások zajlottak, elsősorban Orbán, Morawieczki és Salvini között. Az így létrejövő új frakcióban közös pont lehet a bevándorlás-ellenesség és az európai intézményrendszer kritikája, illetve a még mélyebb európai integráció, vagy ahogy a lengyel és a magyar kormánypártok meg szeretik fogalmazni, az „Európai Egyesült Államok” elutasítása.

Vitás pont lehet viszont az Oroszországgal szembeni viszony, a lengyel pártok ugyanis hagyományosan oroszellenesek, ahogy a fehérorosz határ menti migránsválságot is amolyan orosz-fehérorosz hibrid háború részeként tekinti a PiS. Az Identitás és Demokrácia párt tagjai és a magyar kormánypárt viszont igyekszik jó viszonyt ápolni Putyin kormányával.

Frissítés:

Az olasz Le Reppublica azt írja, hogy Matteo Salvini lemondta a formálódó jobboldal egységesítéséről szóló találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.

Forrás

 

Kaczinsky, Orbán, Salvini összenő... - Új szélsőjobboldali európai frakció van alakulóban!

One thought on “Kaczinsky, Orbán, Salvini összenő… – Új szélsőjobboldali európai frakció van alakulóban!? – Frissítés!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest