Kádár Béla és Vaszary János egy-egy kiemelkedő alkotása kerül kalapács alá

Kádár Béla és Vaszary János egy-egy kiemelkedő alkotása mellett többek között Munkácsy Mihály, Batthyány Gyula, Bak Imre vagy Keserü Ilona műveit bocsátja árverésre a Virág Judit Galéria szeptember 20-án, a Budapest Kongresszusi Központban, de idén online is lehet követni az őszi művészeti aukciót.

A 202 tételt felvonultató aukciós anyag két legkiemelkedőbb festője Kádár Béla és Vaszary János – hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna keddi adásában Törő István, a Virág Judit Galéria ügyvezetője.

Vaszary Jánostól jellegzetes parkkép-sorozatának egyike szerepel az aukción

Ezeket a képeket Vaszary a saját tatai házának a parkjában festette, tudatosan mozgott a saját kertjében, előre kitalálta a beállításokat. Törő István szerint egyszerű eszközökkel, olyan tömörségű és intenzitású világot hozott létre, amely egyedülálló a magyar festészetben.

Kádár Béla: Háztűznéző, 1925

A most aukcióra kerülő, Kádár Sturmos korszakát remekül reprezentáló alkotás az elmúlt években szinte valamennyi, Kádárral kapcsolatos kiállításon szerepelt. A művész 1922-1926 között készült festményeinek karakteres formavilágát Marc Chagall és Heinrich Campendonk képei inspirálták. Meseszerű képein a falusi élet szereplői és hétköznapi eseményei jelennek meg. A magánggyűjteményből aukcióra kerülő Háztűznéző egy rendkívül szellemes és dekoratív remekmű, Kádár húszas évekbeli festészetének kiemelkedő darabja.
A mű kikiáltási ára: 10 000 000 Ft

Kádár Béla, a magyar avantgárd festészet egyik kiemelkedő képviselője

Vaszaryval együtt az elmúlt években festményei a 100 millió forint feletti árat érték el, ezzel Kádár Béla is bekerült a közé a 6-8 magyar festő közé, akik átlépték már ezt az értékhatárt.

Kádár Béla, Vaszaryhoz hasonlóan, sokat tartózkodott külföldön, ott szerzett alapvető ismereteket: 1920-as években járt Bécsben, majd Berlinben, a ’20-as évek végén pedig az Egyesült Államokban, ahol nagy sikerrel állított ki. Az ebben az időszakban festett művei az életmű legfontosabb darabjainak számítanak.

Az aukción szereplő Eladják a szürkét című olajkép az 1920-as évek elejének kiemelkedő műve, izgalmas darab, amely lírain ábrázolja azt a kényszerhelyzetet, amikor a vidéki családnak meg kell válnia a legfontosabb értékétől – emelte ki.

Mindkét kép kikiáltási ára 36 millió forint

Törő István elmondta azt is, hogy a szeptember 20-i aukción a résztvevők egészségének védelmében az előírásoknak megfelelően biztosítják a helyszínen a kötelező távolságtartást, a maszkot és a kézfertőtlenítőt.

Az aukciós kiállítás szeptember 19-ig ingyenesen tekinthető meg a Virág Judit Galériában

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük