Lelkendezve közölte az MTI, hogy “prémiumkategóriás élelmiszerekkel mutatkozott be a magyar agrárium Sanghajban. Remek! A hírt kiadó kormánykommunikáció hajlamos elfeledni, hogy a lenyűgözött olvasó tud számolni. Milyen esélyeink lehetnek egy olyan ország élelmiszerpiacán, ahol a legkisebb városban is – kis túlzással – többen élnek, mint Magyarországon?

A bevezetőkampányra sem tudnánk eleget exportálni!

A híradás szerint Nagy István agrárminiszter megnyitotta a magyar standot a Kínai Nemzetközi Import Kiállítás agrárpavilonjában

- Hirdetés -

A 24 milliós kínai metropoliszban tartott eseményen már első nap komoly érdeklődés mutatkozott a magyar ásványvizek, borok, sajtok, toll- és pehely ágyneműk iránt.

Az importtermékek engedélyeztetéséért is felelős Kínai Vámhivatal miniszterhelyettesével, Wang Lingjunnel folytatott tárgyalásán Nagy István kijelentette, hogy a viziszárnyasok kivitelének újraindítása után a tárca kezdeményezi a többi szárnyasféle export engedélyezését is. A tárcavezető a sertéshús export újraindításának lehetőségét is indítványozta.

Szorítsunk, hogy ne derüljön ki…..

A fenti “örömhírjelentésről” jutott eszünkbe a történet, amit Láng György, a Gundel Étterem ex tulajdonosa mesélt arról a próbálkozásáról, hogy a Gundel tokaji boraival meghódítsa Kínát. A történet cirka 10 éves, de ma sincs ez másként, hisz hazánk területe változatlan.

A szerződéskötés nem okozott volna problémát, jól haladtak a tárgyalások

– kezdett a visszaemlékezésbe a legendás vendéglő guru és étteremtulajdonos. A probléma akkor vetődött fel, amikor az első “bemutatóra” kiszállított palackokat egy – nem egy ország, nem egy város, csupán egy üzlet – szupermarket kitette a polcaira és azok pár nap alatt elfogytak. Remek! – lelkendezett a vevő és az eladó egyaránt.

Mennyi az annyi?

Igen ám, de ekkor jött a kérdés: mikorra tud jelentős – ottani mértékkel mérve – mennyiséget leszállítani a hazai cég. Ekkor derült ki az üzlet résztvevőinek, hogy a már eladott mennyiség volt a teljes évi bortermés, így a következő szállításra jó esetben egy év múlva kerülhet sor.

Mint a példa is jól mutatja, Góliát legyőzéséhez elég lehet egyetlen darab kavics, de megetetésébe, megitatásába, alighanem beletörne  – képzavarral élve – minden Dávid parittyája, mi pedig addig is hallgassuk a lant andalító hangjait virtuális nagyságunkról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét