Kálmán László leiskolázta Pogátsa Zoltánt

Kálmán László nyelvész és egyre kedveltebb közíró közösségi oldalán szedi darabokra Pogátsa Zoltán, magát konzervatívnak valló közgazdász egyik rádióinterjúját. 

„Óriási liberális tévedés”

Tudjuk, hogy a statisztikákat szereti mindenki a saját véleményének alátámasztására használni. De azért ennek vannak határai, mert normális esetben lehet tudni, hogy minek a méréséből származnak az adatok. Például Pogátsa Zoltán szerint „óriási liberális tévedés”, hogy Magyarországon Kádár-nosztalgia van, és hogy a magyarok az államtól szeretnének segítséget a boldogulásukhoz. Ezt a Policy Solution „magyar álom”-felméréséből vonja le. Vajon hogyan? Abban ugyanis van egy kérdés arról, hogy a megkérdezettek mennyire remélik az államtól, hogy segít rajtuk, és hát nem nagyon. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy ne az államtól várnák, csak azt jelenti, hogy realistaként tudják, hogy hiába várják. És ezt más kérdésekre adott válaszaik meg is erősítik. Amikor arra kell válaszolni, hogy segít-e nekik az állam, elég kevesen mondják, hogy igen. De – ismétlem – ez nem jelenti azt, hogy ne azt tartanák kívánatosnak, hogy igenis segítsen rajtuk.

A másik neuralgikus kérdésről, hogy reális-e a béremelés olyankor, amikor a termelékenység egy csöppet sem emelkedik (évtizedek óta), kevésbé tudok nyilatkozni, mert nem értek hozzá. De ebben is gyanús nekem Pogátsa álláspontja, aki szerint pl. az OECD és más nemzetközi intézmények módszertana teljesen rossz (ők az egységnyi GDP kitermelésére átlagosan fordított munkaórák számát mérik, nem értem, hogy ez miért lenne rossz mérőszáma a termelékenységnek). Márpedig az tiszta sor, hogy a munkaadó (mindegy, hogy ki) csak akkor emelhet bért, ha nő a termelékenység, mert különben vagy árat kell emelnie (ami azt jelenti, hogy reálbér-emelés nem is történt), vagy el kell adósodnia, vagy csökken a haszna. (És ez még akkor is így van, ha rákényszerül, mert a munkaerőpiacon nő a munkaerő ára.)

Egy hozzászólás itt: “Kálmán László leiskolázta Pogátsa Zoltánt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük