Konkrétan az ilyen történetek, mint a közoktatásé (meg például az egészségügyé) magyarázza azt, hogy miért is tartom olyan rettenetesnek az MSZP-t és a többi antiliberális pártocskát, szóval a mai ellenzék “derékhadát”.

Már sokszor elmondtam

A NER a legnagyobb kárt a közoktatásban okozta, mert az generációkra kihat, a legnegatívabb módon. Nem sorolom fel most az összes borzalmat, amivel a szülők és a pedagógusok legrosszabb hajlamaira rájátszva a Horthy-rendszerben lezajlott ellenreform időszakába vetette vissza a közoktatást. Ennek az ellenreformnak a hatása kb. a rendszerváltásig érvényesült. A rendszerváltás környékén (attól kezdve, hogy létrejött az első NAT), ha radikális reformot nem láttunk is, legalább gondolatban mindenki tudta, hogy mi a kívánatos irány. Nem tartották ugyan be a NAT-ot, de legalább szégyellték, leplezték ezt. Lehet, hogy a szülők nem, de a pedagógusok pontosan tudták, hogy mit mond a “modern” (valójában több száz éves) pedagógia, még ha nem gyakorolták is (képességközpontú, differenciált, nem frontális oktatás és így tovább).

Tudom, mit mondanak erre a Fideszre szavazó ismerőseim,

hogy nem olyan nagy baj az, ha egy kicsit visszavesznek az iskolák a reformhévből, ki tudja, tényleg olyan jó-e az a képességközpontú oktatás, nem árt a gyerekeknek az alapos, széles lexikai tudás, az egyházi iskolákban meg legalább az erkölcsi alapok szilárdak, efféle bullshit. (Mert ez valójában mind az, kamu.) Jó, legyen nekik, ha ilyen helyre akarják küldeni a gyerekeiket. A baj ott kezdődik, amikor kötelezővé akarják tenni, mert az már a mi életünkbe való beavatkozás, az már fundamentalizmus, az már megengedhetetlen.

Szóval ezt már sokszor elmondtam, de most annak alkalmából, hogy a Budapest Schoolt nem akkreditálták

újra el kell gondolkoznunk azon, hogy mi is történt. Konkrétan az ilyen történetek, mint a közoktatásé (meg például az egészségügyé) magyarázza azt, hogy miért is tartom olyan rettenetesnek az MSZP-t és a többi antiliberális pártocskát, szóval a mai ellenzék “derékhadát”. Mindenki hülyén néz rám, hogy de hiszen ők azok, akik vissza akarják állítani a jogállamot, és minimalizálni akarják a korrupciót, hát akkor mi bajom velük? És valóban, nehogy megint azt kapjam, hogy egyenlőségjelet teszek közéjük és a Fidesz közé, persze, ők nem azt a bűnt követték el, amit a Fidesz, hanem másokat.
Igen, a legfőbb bűnük az, hogy amikor módjuk volt rá, nem hajtottak végre néhány alapvető reformot (tudom, némely reformot végrehajtottak, pl. nyugdíjreformot), kezdve az alkotmányozástól az egészségügyön át egészen a közoktatásig.

Kész helyzet elé kellett volna állítani a Fideszt,

hogy mire ez utóbbi hatalomra kerül, már ne ideiglenes, hanem végleges alkotmány legyen (amit nem lehet egy mozdulattal félrerakni), hogy modern, működő egészségügy és modern oktatás legyen, amit csak durva eszközökkel lehetett volna szétrombolni. Mindezt nem a liberálisok, hanem a szocialisták mulasztották el, sőt hiúsították meg. Igen, csak az SZDSZ volt következetesen reformpárti, az összes hibájával együtt. Igen, úgy gondolom, hogy Molnár Lajosék modellje működéképes lett volna, és a szocik szabotálták el. Igen, úgy gondolom, hogy Magyar Bálinték a jó irányba indultak, és a szocik (meg a szakszervezetek) fékezték le őket. (Amikor például Hillerből csináltak minisztert Magyar Bálint helyett, akkor az volt az igéret, hogy ő majd Magyar Bálint elképzelését fogja folytatni. Hazugság volt, nem azt folytatta.)

FRISS HÍREK>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Mondjátok, hogy haragtartó vagyok, én ezeket nem tudom nekik megbocsátani.

Főleg azért, mert én úgy látom, hogy nem változtak. Továbbra is csak populista szólamként hirdetik, hogy “rendberaknák” az egészségügyet, de nem tettek le az asztalra olyan alternatív rendszertervet, mint annak idején a Zöld Könyv volt. A közoktatás reformjára sincs tervük, és teljes tévút az, hogy csak a KLIK lenne a baj (vagyis hogy elvették az iskolákat az önkormnyzatoktól), meg a pénzelvonás, meg az elhibázott pedagógus-életpálya. Az MSZP és a legtöbb többi, később létrejött pártocska sem meri, akarja kimondani, hogy a NER közoktatási ellenforradalmában a legborzasztóbb az, hogy minden reformkezdeményt és szabadság-csírát eltaposott, a szöveges értékeléstől a korai buktatás tilalmán át az alternatív iskolamodellekig. Azért nem mondják ki, mert populisták. (Ezt a szót én a következőképpen használom: Populista az, aki tudja ugyan, hogy amit javasol vagy igér, az nem valódi megoldás, de kevésbé fontos neki a valóságos megoldások megtalálása, elmagyarázása, megértetése, népszerűsítése, ami óriási munkát és hosszú időt igényel, hanem inkább feláldozza a jó megoldást a népszerűségéért.)
Visszatérve a közoktatásra.

Mi is történt valójában?

Nagyjából a régi NAT törvénybe iktatása idején léphetett be Magyarország az EU-ba (nem néztem utána, lehet, hogy nem pontosan akkor volt, de a korszak stimmel). Az EU-ban pedig hivatalosan elfogadott irányelv, sőt mondhatnám hogy elvi alapvetés az oktatás modernizálása (abban az értelemben, ahogy feljebb már írtam). Tudom, hogy Nyugat-Európa is televan borzalmas, vaskalapos iskolarendszerekkel, és Finnország inkább a kivétel, de akkor is. Ahogy írtam: mindenki tudta, hogy mi lenne az irány. Az EU a 2000-es évek elejétől igen sok pénzt, sok-sok milliárdot adott Magyarországnak, hogy legalább elinduljon ebbe az irányba. Elfogadott tervek voltak, kezdtek taneszközök készülni (messze nem annyi, mint amennyire az EU pénzt adott, és messze nem úgy, ahogy a tervek szerint kellett volna nekik), mi már egy tanárképzésben használható tankönyvet is írtunk (a nyelvi nevelésről, nem tudom, hogy más műveltségterületeken történt-e ilyen).

De a szocik azt a munkálatot sem voltak képesek befejezni (elszabotálták?).

Még az elkészült új tankönyvek se jelentek meg, hogy mire Hoffmann Rózsa berobban, már ott legyenek az iskolákban. És szinte semmit sem tettek azért, hogy addigra már boldogan használják őket a pedagógusok és a tanulók, hogy örüljenek nekik, mert akkor tényleg nehéz lett volna mindent visszacsinálni. (Abból a sok-sok milliárdból meg, azt gyanítom, elég sok az MSZP pénztárában landolt. Persze bizonyítani nem tudom.)
Hát nekem ezek a fő (talán kicsit személyes) okaim arra, hogy Fidesz ide, NER oda, én nem tudom támogatni ezt a fajta ellenzéket. Szerencsére nem veszem a lelkemre azt, hogy ezzel a NER-rel való leszámolást “hátráltatom”, mert egyrészt kit érdekel, hogy én mit gondolok, másrészt ezeknek semmi esélyük leszámolni a NER-rel. De ez már egy másik történet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét