Ki győzheti le -Kálmán László szerint- a Fideszt?

Kálmán László, a kiváló gondolkodó, ezúttal is pontosan fogalmaz, amikor leírja: szerinte mi az az 5 tulajdonság, amelyet kiemelten fontos birtokolni ahhoz, hogy egy politikus sikerre vezethesse akár a jelenlegi magyarországi ellenzéket is. Ez persze csak a személyiségi minimálprogram. 

Öt az egyben, de legalább három?

Egyáltalán nem egy személyre van szükség, hanem sokra, mert sokféle kompetenciát kell lefedni, és a történelemben csak nagyon kivételesen fordult elő, hogy ezekből több egyetlen emberben ötvöződött volna. (Tudtommal ilyen volt pl. Lenin, aki ontotta az ideológiai brossúrákat, jó szónok volt, és jó szervező, ez már három az ötből.)

Kellenek ugyanis

 • 1. jó ideológusok, akik a fő vonalakat (“narratívát”), jelszavakat kitalálják és logikusan kifejtik;
 • 2. jó szónokok és szerzők, akik ezeket sokféle hallgatóság számára ehetően és élvezetesen elmagyarázzák;
 • 3. jó szakpolitikusok, akik a fő ideológiát konkrét intézkedésekre le tudják fordítani;
 • 4. jó szervezők;
 • 5. jó debattőrök, provokátorok, celebek, “arcok”, akik egészen populáris szinten is meggyőző és a különböző rétegeket “behúzó” módon tudnak fellépni a legkülönbözőbb fórumokon az Ügy mellett.

Mindez az ellenzéki oldalon teljesen hiányzik

Lehet, hogy még többféle emberre is szükség van, de ez szerintem a minimum. Még egy-egy fajtából is keveset tudok (az 1.-ből egyet sem), de olyan aki ezeknek legalább a felét lefedi, olyan nincs.

És akkor van még egy feltétel: mindegyik fő funkcióhoz kell egy csomó profi háttérember, PLUSZ kell az, hogy akik az előtérben vannak, azok hallgassanak is a háttérstábokra.

[…] Mindez az ellenzéki oldaon teljesen hiányzik. Hogy miért, annak többféle oka is van, de

az egyik kirívó oka az, hogy egyetlen ellenzéki párt sem volt képes felállítani olyan műhelyeket (pl. “pártiskolákat”), amelyeknek az lett volna a célkitűzésük, hogy mindezt előkészítsék.

Ha voltak ilyenek, akkor dilettánsok és/vagy csórók voltak, mindenesetre nem sikerült ilyen kádereket kinevelniük. Meg persze a merítés is hiányzott, a mozgalom, ahonnan ilyeneket ki lehet nevelni.

Így vélekedik közösségi oldalán a szerző, Kálmán László nyelvész-közgondolkodó az ellenzéki vezetés jelenlegi helyzetéről. Érdemes, különösen a pártoknak elgondolkodni a fentieken!

<<FRISS HÍREINK!>>

Kálmán

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

 • 2021.01.19 - 11:27
  Közvetlen hivatkozás

  Ennél a fidesz bandánál és beteg hitler utánzat OV nál bárki jobb ,,csak a józan ész döntsön és a megsanyargatott emberek menjenek el választani.. nem szabad engedni tovább hogy garázdálkodjon ez a mocskos tolvaj banda +++

  Válasz
 • 2021.01.19 - 11:50
  Közvetlen hivatkozás

  Volt már olyan a világtörténelemben, hogy politikai gyilkosság vetett véget egy diktátor életének és utána a nép sorsa jóra fordult….Ha viszont ez nem jönne össze, akkor 2022-ben minden normális magyar ember, azaz minden nem fideszrajongó ember menjen el szavazni, és adja voksát a közös ellenzéki jelöltre és pártra.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük