Kalmár Ákos óriási egyéni csúccsal nyert a Margitszigeten

Kalmár Ákos 14:52.00 perces óriási egyéni csúccsal nyert 1500 méter gyorson vasárnap a margitszigeti Négy Nemzet Úszóversenyen, melyet összesítésben nagy fölénnyel nyertek a házigazda magyarok.

A koronavírus-járvány kitörését követő első nemzetközi viadal zárónapján a január óta Veszprémben készülő Kalmár Ákos majdnem kilenc másodperccel úszott jobbat, mint tavaly a kvangdzsui világbajnokság előfutamában, ahol századra pontosan (15:00.99 perc) teljesítette az olimpiai A szintet.

Kalmár Ákos: „Örülök, hogy végre sikerült 15 percen belül úsznom. Azt gondolom, hogy most nagyon jó helyen vagyok Veszprémben, húzzuk egymást Rasóval (Rasovszky Kristóffal), és már a múlt heti felmérőn, a Duna Arénában látszott, hogy meglehet ez az eredmény. Azért sokkal jobban fest, mint a tavalyi, a világbajnokságról, amikor századra megúsztam az olimpiai A-szintet, de nem sikerült tizenötön belülre kerülni.”

Mostani eredményével a hatodik lett volna a dél-koreai viadal fináléjában

Szombati formáját hozta vasárnap is Milák Kristóf, aki egy nappal korábbi 100 és 200 méter pillangón aratott győzelmét követően, a zárónapon előbb 50 méter pillangón nem talált legyőzőre, majd 100 méter gyorson lett második.

Mindkét számban a 2017-es Indianapolisban megrendezett junior-világbajnokságon felállított egyéni csúcsát (23.72 és 49.08 mp) adta át a múltnak, 23.48 és 48.77 másodperces időkkel. A gyorson csak a lengyel Jakub Kraska volt jobb nála 48.57 másodperces eredménnyel.

Milák Kristóf: „Nagyon elégedett vagyok, mert szinte az összes számban javítani tudtam az egyéni csúcsomon, különösen ma az ötven pillangó tetszett. Úgy fest, sikerült jobb lábbal felkelnem, ezért is ment ilyen jól ma. Baromira kellett már ez a verseny, hogy végre külföldiek ellen úszhattunk, mert már nagyon untam az egymás közötti felmérőket. Engem a versenyek éltetnek, szóval nekem nagyon fontos, hogy végre nyomhattunk egy ilyet három napot.”


A győztes Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás döntője után a Négy Nemzet Úszóversenyen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Megint remekelt a mindössze 17 éves Kós Hubert, aki ezúttal 200 méter vegyesen úszott korosztályos országos rekordot

Ráadásul az 1:59.06 perces idő olimpiai A szint (1:59.67) is, ugyanakkor ez a viadal nem akkreditált a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA), ezért nem is számít olimpiai kvalifikációs eseménynek. Kós korábban 400 méter vegyesen csinálta meg ugyanezt.

Kós Hubert: „Igazából erre a kétszázra készültem már fél éve, számítottam arra, hogy ez most robbanni fog, arra kevésbé, hogy a négyszáz is ennyire jól sikerül. Szerencsés vagyok, mert otthon van medencénk, és nekem összesen három nap maradt ki, mert amúgy végigcsináltam a karantént gumikötéllel… Szóval ellentétben a többiekkel én már várom, hogy jöjjön egy kis pihenő.”

A margitszigeti Hajós Alfréd komplexum Széchy Tamás medencéjében a magyarok mellett a lengyel, a cseh és osztrák úszók indultak. A szabályok értelmében az esti egyéni finálékban egy nemzetet maximum két versenyző képviselhetett.

A későbbi győztes Hosszú Katinka a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hosszú Katinka: „Fontos volt, hogy végre versenyezhettünk, még ha most a teljesítmények, az idők nem is számítottak annyira, sőt, igazából egyáltalán nem, most a versenyzésen volt a hangsúly. Nyilván nem könnyű megélni, hogy Tokió és a brutális adrenalinfröccsök helyett itt vagyunk a szigeten, egy négynemzetes versenyen – de a körülmények miatt ezt is nagyon meg kell becsülni, meg hát végül is sok szép emlék köt ehhez a medencéhez. Én még nekimegyek Rómának is, a Sette Collinak, ami a nyár utolsó versenye lesz – eredetileg az az utolsó nagy viadal lett volna az olimpia előtt… Én csak azután fogok teljes fordulatszámra kapcsolni minden tekintetben, ha végre megszűnik a bizonytalanság, és tisztán kirajzolódik a következő szezon időrendje.”

A vasárnapi győztesek

Férfiak:
50 m mell:
Valentin Bayer (osztrák) 27.77 másodperc
50 m pillangó:
Milák Kristóf 23.48 mp
1500 m gyors:
Kalmár Ákos 14:52.00 perc
200 m hát:
Telegdy Ádám 1:58.55 p
100 m gyors:
Jakub Kraska (lengyel) 48.57 mp

200 m vegyes:
Kós Hubert 1:59.06 p

Nők:
50 m mell:
Lydie Stepankova (cseh) 31.40 mp
50 m pillangó:
Anna Dowgiert (lengyel) 26.46 mp
200 m hát:
Burián Katalin 2:10.04 p
100 m gyors:
Kornelia Fiedkiewicz (lengyel) 55.49 mp
200 m vegyes:
Hosszú Katinka 2:13.98 p

4×100 m vegyes vegyesváltó:
Lengyelország 3:50.47 p

Forrás: MÚSZ/MTI

Kapás Boglárka remek idővel győzött

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük