Kálomista kivéreztetné? Kojot nem hagyja magát, itt megnézheti!

A Kojot a legjobb hazai első film és a legjobb epizódszereplő díját kapta a filmkritikusoktól – ehhez képest nem lesz látható a Filmhéten, ráadásul e pillanatig senki nem tudja megmagyarázni, miért nem.

Kálomista gyártócége, a Megafilm nem engedi vetíteni

A film, amelynek egyik producere Kálomista Gábor, kétségtelenül nem volt kasszasiker, a 329 milliós filmalapos támogatásból készített mozit összesen pár ezer ember látta, bár az is igaz, hogy a filmet igen gyorsan levették a mozik műsoráról. Mindennek persze nincs – vagy mai tudásunk szerint nem lehet – köze ahhoz, hogy a filmet nem mutatják be a február 8-án kezdődő Filmhéten.

Felháborodás

A jelek szerint meghátrált a Megafilm: miután országos felháborodást váltott ki, hogy Kostyál Márk alkotását a producerek letiltották a február 7-e és 11-e között zajló 4. Magyar Filmhétről, a filmgyártó vállalat saját honlapján pénteken ingyenesen elérhetővé tette a Kojotot – ahogy erről a film Facebook-oldalán is beszámolnak.

Janisch Attila facebook oldalán írta le véleményét az üggyel kapcsolataban:

“KÁLOMISTA GÁBOR VALÓBAN KIVÉREZTETI KOSTYÁL MÁRK KOJOT CÍMŰ FILMJÉT, AMELY A FILKRITIKUSOKTÓL A LEGJOBB ELSŐFILM DÍJÁT KAPTA.

A botrány azon pattant ki tegnap, hogy Kálomista nem engedte a Magyar Nemzeti Filmalap által háromszázmillió forint közpénzzel finanszírozott filmet a Magyar Filmhéten vetíteni.
Az internetes orgánumuk felkapták a töténetet és próbáltak utánajárni az okoknak. Persze nem tudtak meg semmit. Kálomista a Filmalapra mutogatott, a Filmalap meg Kálomistára, a Filmhét igazgatója pedig a törvényességről beszélt, miszerint a Filmhét csak azt a filmet mutathatja be, amelyet a gyártója benevez.
Hazudnak, háritanak, maszatolnak.
Ahogy mindig.

Nem sokkal ezelőtt Kálomistáék aztán kitették a filmet a youtube-ra, ahol már bárki megnézheti, ahonnan bárki leszedheti, vetítheti stb.
De micsoda gátlástalanság ez?!
Egy háromszázmilliós közpénz finanszírozásból készült filmmel ezt tenni már valóban bűncselekmény.
Ha egy gyártó ilyen aljasságot követ el az általa gyártott film és azok alkotói ellen, akkor az mi mindenre lehet még képes?
És hogyan lehetséges, hogy ehhez a Magyar Nemzeti Filmalapnak egyetlen szava sincs? Miként járulhatnak hozzá, hogy egy többszázmilliós értéket egy ennyire erkölcstelen alak a szélnek eresszen, miközben a filmben még lett volna forgalmazási pontenciál, fel lehetett volna újra futtatni, kihasználva azt, hogy ez a teljesen jogos felháborodás a figyelem középpontjába sodorta a filmet?
Kálomista reakciója minősíthetetlen. Nem korrigálta a tévedését és a hibáját, és nem ahhoz járult hozzá, hogy a filmet mégis bemutassák a Filmhéten, hanem egy még nagyobb gazemberséget elkövetve – ne szépítsünk: – pofánszart mindenkit: alkotókat, nézőket, befektetőket.

Így csak kérdezni tudom:

Meddig tűri ez a szakma, hogy ilyen, minden morális és erkölcsi gátlásukat levedlett alakok bármit elkövessenek ellene?

És ezek olyan történések, amelyeket nem lehet bebújtatni az alkotók tehetségét elismerő, jelentős nemzetközi díjak mögé.
Ha ezek a dolgok ebben a rendszerben következmény nélkül megtörténhetnek, ha ebben a rendszerben ezeknek a cselekményeknek semmi sem szab gátat, akkor ez a rendszer úgy rossz, ahogy van. És erre most itt az újabb bizonyíték.”

Nézze meg, érdemes!

https://youtu.be/OIrr6JgxMls

Néhány napja még díjat kapott, ám a Filmhéten nem szerepelhet egy hazai első film

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük