Kaltenbach Jenő: Trumpnak és a trumpoknak majdnem sikerült tönkre tenni Amerikát, de Orbán és az orbánok még hatalmon vannak!

Trumpnak és a trumpoknak majdnem sikerült tönkre tenni Amerikát és a hit(ünk)et a demokráciában, de az intézmények és az amerikaiak erősebbnek bizonyultak.

Világosodik már?

Fellélegezhetünk mi itt Európában is, de a veszély nem múlt el. Orbán és az orbánok még hatalmon vannak és hogy milyen károkat okozhatnak, azt mindannyian látjuk, nap mint nap.

Homok szóródott a demokrácia gépezetébe.

Az önzés, a pénzsóvárság, szabadult el és a szolidaritás, a rászorulók megsegítése, az emberhez méltó társadalom, a jólét mindenkinek gondolata szorult háttérbe. Különösen mi itt keleten, ahol a demokrácia lángja mindig is csak pislákolt, azt hittük hogy elég létrehozni a jogi, intézményi alapokat, a demokrácia vázát és az majd fokozatosan megtelik tartalommal.

Nem így van!

Sőt, a demokrácia ott is, nyugaton is kiüresedhet, ha a demokratikus intézményrendszerhez nem társul egy értékrend, egy viselkedés, magatartás.

Mindennek az alapja az emberi méltóság sérthetetlensége.

Amelyet a jobb demokráciákban nemcsak az alkotmányok rögzítenek, hanem azt a jogrend a maga eszközeivel és a társadalmi együttélés írott és íratlan szabályai is érvényesítik. Az emberi méltóság tisztelete azt is jelenti, hogy a társadalom alapvető kötelezettsége az emberhez méltó élet biztosítása minden egyes tagjának.

És éppen ez az, amire nyugaton is egyre kevesebben látszanak emlékezni, keleten meg talán sohasem szerepelt a prioritások között.

A javak igazságosabb, méltányosabb elosztása nélkül, a demokrácia csak rideg váz marad, ami senkinek nem tűnik igazán vonzónak, amiért nem érdemes tenni. A szegényeknek mert reményvesztettek, a gazdagoknak meg, mert azt akadálynak vélik

Akkor keresni kell valami mást, és ha ez az érzés elhatalmasodik akkor visszajönnek a trumpok, és maradnak az orbánok, bolsonarók…

Forrás

Titanic

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük