Nem kifejezetten a leendő igazságügy miniszterről lesz szó. Ő jelentéktelensége csak egy cserélhető csavar Orbán maffiaállamának gépezetében, viszont jól reprezentálja a jelenséget magát.

Tíz éves korában érte a rendszerváltás,

vagyis ő, meg a hozzá hasonlók már az új éra termékei. Olyanná lettek, amilyenné az formálta a magukfajtát. A felnövekvő, értelmiségivé avanzsáló generációjának tagjai előtt elvben három út nyílt meg, és ezek közül ki-ki képességei, mentalitása, otthonról hozott értékrendje alapján választott.

Egy részük,

az idealistábbja, úgy érezhette, hogy egy nyugati típusú demokrácia megvalósításának felemelő programjában vehet részt. Hamarosan azonban csalódniuk kellett, mert kiderült, hogy ez csak szép álom, de a hazai feltételek nem nekik kedveznek.

A másik csoport

egy része is közülük került ki, meg azokból, akik eleve reménytelennek tartották az itteni demokrácia ügyét. Ők azok a százezrek, akik vándorbotot vettek a kezükbe és szétszóródtak a világban, főként Nyugat Európában. Róluk a szülőföldet uraló rezsim “boldogan” lemondott, jogaikat megkurtította. Visszatérésükre csak akkor van némi remény, ha a dolgok jobbra fordulnának.

A harmadik csoport a vargajuditoké.

Ők már az orbánrezsim neveltjei, akik hazaffyjas melldöngetésük álcája mögött az országot és benne honfitársaikat, megszerzendő, gazdagságukat, hatalmukat megalapozó forrásnak tekintik. Antikommunista propaganda szólamaik ellenére a marxi eredeti tőkefelhalmozós aktorai. Gátlástalan, arrogáns törtetők, akik abban bíznak, hogy megszerzett vagyonukat, pozíciójukat átörökíthetik, egy új uralkodó osztály tagjaivá emelkedhetnek. Erkölcsi skrupulus, szolidaritás, a mások, a közösség iránt érzett felelősség idegen számukra.

Nem látok a jövőbe, nem tudom végül sikerül e ennek a sokat látott népnek megtalálni a helyes utat, de Orbán és a vargajuditok vezetése mellet nem túl valószínű.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét