Kampánynyitó a kamarai ülésen – Más nyelven beszélnek – Hinni kell a mi gyönyörű jövőnkben!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján Orbán Viktor elcsente a showt, s megtartotta választási kampánynyitóját, jóllehet a választásról egy szót sem ejtett. Csak azt elemezgette, hogy miért is van ma a magyaroknak jobboldali kormánya. No és országunk eddigi és jövőbeni sikereiről beszélt.

Hallga‘ csak!

A magyar gazdaság sikere a miniszterelnök szerint három dolgon múlik – olvasható a Telex tudósításában:

„A munkások, a vállalkozók és a gazdasági politikusok minőségén. A munkásoknak pontosaknak, tanulékonynak kell lenniük, öntudattal kell rendelkezniük, a magyar munkások pedig „nem kócerájokban dolgoznak”. Amilyen a testtartásuk a dolgozó embereknek, olyan a tartása az országnak is. Ha hajlongó, akkor az ország is meghunyászkodó és hajbókoló lesz, de ma nem ilyen kormányunk van,

mondta Orbán.

„Öntudat szempontjából azt tudom mondani, hogy egy országnak csak akkor lehet jobboldali, nemzeti kormánya, ha egyébként a polgárok is hasonló módon gon-dolkodnak. Ezért van ma nemzeti kormányunk. Ha nem így gondolkodnának az emberek, akkor ma Magyarországon »internacionalista, sorosista« kormány lenne”

– állította Orbán Viktor.

A magyar vállalkozóknak kezdeményezőknek, ütésállóknak kell lenniük, és nem utolsósorban magyaroknak, a gazdasági politikusoknak pedig bát-raknak és csapatjátékosoknak is kell lenniük, mondta. Ilyen Orbán szerint Varga Mihály pénzügyminiszter, Szijjártó Péter külügyminiszter vagy Palkovics László innovációs miniszter. Ha a három együtt állasa (munkások, vállalkozók, gazdasági politikusok) megvalósul, akkor már csak az van hátra, hogy a miniszterelnök ne rontsa el a dolgát

-mondta Orbán, és hozzátette:

akkor nem rontja el a miniszterelnök a dolgát, ha hallgat a körülötte lévő emberekre.“

Amit a miniszterelnök a mi fényes jövőnkről, gazdaságvédelmi és újraindítási terveiről mondott, voltaképp nem is fontos,

mert azok olyan dolgok, amelyek szinte automatikusan megvalósulnak. Vagy nem. Hosszú távon elég, ha az ifjak 16 évig járnak iskolába, s a legjobb, ha a kiváló szakképzési rendszerben megszereznek valami MKIK megszabta képesítést, s máris mehetnek a munkaerőpiacra. Állásuk, munkájuk lesz, ezt Orbán Viktor megígéri, mert ez a miénk munkaalapú társadalom. Most pedig a közeli jövőben hamarjában lesz új nemzeti konzultáció, amelyen a kormány – ez előre tudható -, kétségen felül megszerzi a nép támogatását a tervezett és a már folyamatban levő intézkedésekhez, és ha az „oltakozás“ gyorsan lezajlik, Európa csak bámulattal nézheti a hátunkat a nemzetközi versenyben.

A mostanában állítólag ismét növekvő népszerűségű kipcsak fősámán

igehirdetésében akad egy, s más, ami kételyeket ébreszt a Fidesz tíz éves kormányzását többé-kevésbé ismerő, s leginkább a saját bőrén megtapasztalt olvasóban. Elöljáróban mindjárt ide kívánkozik egy politikai megjegyzés:

a Fidesz nem jobboldali párt, Orbán kormánya nem jobboldali még csak nem is nemzeti kormány.

Persze nem is baloldali.

A Fidesz és Orbán Viktor kizárólag Fidesz-párti és Orbán-párti politikai alakulat, működésében nincs semmiféle valódi, hiteles ideológiai töltés és társadalmi hitvallás, hacsak ezt a választási szlogent nem tekintjük annak: „Csak a Fidesz“!

Ez volt olvasható választási plakátokon visszatérően,

s ez a velős mondat kifejezi a magyar maffia programjának lényegét. Más nincs is, ámbár a kamarai ülésen sok szó elhangzott magyarságról és a kormány terveiről. Ezekkel összefüggésben leginkább úgy fogalmazhatunk: hisszük majd ha látjuk. De van, amit nem látunk. Nem látjuk például Matolcsy György MNB elnök nevét a gazdaságpolitikában vitézkedő elmebajnokok sorában, ezért a kérdés önként adódik? Mi történt a miniszterelnök „jobbkezével“? A jelek szerint elvesztette tisztánlátását, nemkülönben kenyéradó (kalácsadó) gazdájának szeretetét, merthogy a Növekedés.hu portálon leírta a következő mondatot:

“Magyarország ma nem rendel-kezik egységes és világos jövőképpel“

Meg még ilyeneket is írt ugyanott:

“Magyarország nem rendelkezik hosszú távú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálózattal, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal. …Ha mérhető minden teljesítmény, akkor mindenről lehet visszajelzés. Ma az állam működése terén a leggyengébb a mérés, ezért itt a legalacsonyabb szintű a visszajelzés. És ennek megfelelően a kiigazítás esélye.“

Ilyeneket irkált Matolcsy György, nem csoda, hogy kiesett a miniszterelnöki pikszisből,

a gazdaságpolitikai géniuszok sorából, még az is lehet, hogy még néhány ilyen cikk, és Matolcsy György sorsa megpecsételődik. Mert aki nem hisz a mi nagy vezérünkben, az nem hisz a mi gyönyörű közös jövőnkben, az pedig áruló! (A Tanú)

A miniszterelnök szerint, ami eddig történt a gazdaságvédelemben, az erős reménységet ad a jövendőre nézve,

a további stabilizáció érdekében (amint már tudjuk), lesz új nemzeti konzultáció, lesz elég vakcina, lesz újraindítás három ütemben, és csőstül jönnek majd a beruházók és hoznak nagyberuházásokat, (idő haladtával magyarrá is válnak.) Lesz pénz dögivel. Brüsszeltől családvédelmi ügyekben (csúnya gender) és bevándorlási kérdésekben ugyan nem fogadunk el tanácsot, de egyebekben jóban leszünk az EU-val, jobb nekünk odabenn, mint odakint, a Brexit-et is meg kellett volna akadályozni – állította Orbán a Stern magazinban.

Mintha nem ugyanazon országban élnénk!

Vagy csak nem azonos nyelven beszélünk? Más a szavak jelentése Orbán gondolkodásában, mint Matolcsyéban vagy a múltat és a jövőt reális alapokon értékelő közgazdászokéban?

Ahhoz képest, hogy Brüsszel az utóbbi években, hónapokban milyen minősítéseket kapott (és kap) a magyar kormánytól és a Fidesztől, Orbán Viktor most igazán barátságos hangnemet ütött meg az EU-val szemben, már-már kedves üzleti partnerek, sőt jóbarátok vagyunk Brüsszellel. Na ja! Jön a pénz, a zsozsó, a suska!

Hogy a támogatást mire költjük valójában?

Orbán Viktor azt ígéri: a felsőoktatásra, a mezőgazdaság fejlesztésére, munkahelyek védelmére, zöld energiatermelés fejlesztésére, termelőberuházások támogatására. Senkinek nem lehet ez ellen kifogása. (Konkrét tervek, különösképpen pedig költségelszámolások ugyan még nincsenek, de a magyar kormány adott szava szent, egyetlen eurocent sem tűnik el az éji homályban.)

Miniszterelnök úr! Hiszi a piszi!

A GKI legutóbbi konjunktúraelemzéséből portálunk nemrégiben felhasznált már néhány lényeges gondolatot, ezeket idézzük újra:
Magyarországon az ún.“magyar modell természetének megfelelően reagál a válságra. Miközben az egycentrumú, állam- és nem piacközpontú, lojalitásalapú gazdaság- és társadalomirányítás kiterjesztése, az elvileg válságelhárításra fordított pénz politikai szempontú újraosztása folyik, nagyon kevés történik az egészségügy és az oktatás új helyzetre való felkészítése, a válság fő veszteseinek segítése érdekében.

Nem került sor koherens válságkezelő program meghirdetésére, a nyilvánvalóan elavult 2020. és 2021. évi költségvetés módosítására.

A kormányzat lépései részben az eddig is kedvezményezett csoportok támogatásának fenntartását, sőt növelését, részben a hatalmát veszélyeztető ellenzéki pártok, önkormányzatok, független civil szervezetek anyagi ellehetetlenítését szolgálják. Azzal, hogy a magyar gazdaságpolitikában a hangsúly gazdaságvédelem helyett az újraindításra került, lehetővé vált a lojális tulajdonosi körök beruházásainak és vállalat-felvásárlásainak támogatása, miközben kormányzati segítség híján az elkerülhetetlennél sokkal több cég és család kerül válságba.“

A miniszterelnök kamarai beszédében ehhez képest semmi lényegesen új nincsen,

és valójában arra sincs garancia, hogy a felsőoktatás vagy a mezőgazdaság fejlesztésére megígért összegeket valóban észszerűen és hatékonyan költik el. Az önkormányzatok kimaradtak a nagy újraindítási programból. Az egyetemek erőltetett és fölöttébb gyors átalakítása inkább a felsőoktatás szétverésének, semmint fejlesztésének tűnik, de ez majd csak évek múlva derülhet ki. A színművészeti egyetem példája azonban elrettentő!

Egyebekben pedig a részletek kidolgozása egyfelől a feladatra alkalmatlan (politikailag szelektált) apparátusra vár, ugyanakkor a döntéshozók ismétlődően beavatkoznak a pénzosztás menetébe, mert a rokonság és a barátság sokkal fontosabb elosztási szempontok, mint a gazdasági-szakmai ésszerűség. (Matolcsy is megmondta!) Hanem hát egyelőre az a legfontosabb, hogy legyen elég hatásos vakcina, legyünk túl a járványon!

A nemzet meggyógyításának kezdete csak 2022. tavaszán remélhető, ha Orbán Viktor és hordája megbukik. Ha! Megbukik.

sirály

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Kampánynyitó a kamarai ülésen – Más nyelven beszélnek – Hinni kell a mi gyönyörű jövőnkben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük